Całki
Agnieszka: Proszę o pomoc z całkami:
https://zapodaj.net/3305a2f940044.jpg.html
1. Oblicz całki nieoznaczone
2. Oblicz całki oznaczone
3. Stosując całki oznaczone obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi
4. Obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu figury
25 sty 12:29
😎: nie egzamin lecz chęć szczera zrobi z ciebie inżyniera
25 sty 12:30
Filip:
Ciekawe zadania
25 sty 12:35
jfranek: Agnieszka, kamerek nie macie na egzaminie włączonych, że zadania na forum wysyłasz?
25 sty 12:41
Agnieszka: proszę o wytłumaczenie
25 sty 12:51
Jerzy:
| | 1 | |
Podstawienie: 2x − 3 = t , 2dx = dt , dx = |
| dt |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| ∫ |
| dt = |
| ln|t|= C = |
| ln|2x − 3| = C |
| | 2 | | t | | 2 | | 2 | |
25 sty 13:05
Jerzy:
II 1) Podstawienie x3 = t
2) Przez części i przyjmujesz: v' = ex , u = x
25 sty 13:09
Filip:
|
3)
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| =....dalej już łatwo |
| | 2x2−12x+27 | | 2 | | | |
25 sty 13:12
Jerzy:
I 2) Dwukrotnie przez części przyjmując: v' = cosx , u = x2
25 sty 13:16
Agnieszka: Dziękuję za wytłumaczenie, już sobie poradziłam.
25 sty 13:30