Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć krok po kroku to zadanie?
Kaaaaasia: Pole trójkąta prostokątnego wynosi 30 cm2 , a różnica długości jego przyprostokątnych 7 cm.
Oblicz długości boków trójkąta
25 sty 09:13
VII: P=0,5a*b
Niech b>a wtedy b−a=7
wiec
{0,5*a*b=30
{b−a=7
Wyznacz a i b potem c=√a2+b2
25 sty 09:23
VII: a*b=60
b=7+a
a*(7+a)=60
a
2+7a−60=0
Δ=49+240=289
| | −7−17 | |
a1= |
| =−12 odpada bo dlugosc boku nie moze byc ujemna |
| | 2 | |
a=5
b=7+5=12
c=
√144+25=
√169=13
25 sty 13:00
a@b:
Bez delty
c2=a2+b2 = (a−b)2+2ab= 49+120 ⇒c=13
(a+b)2=c2+2ab= 169+120
a+b=17
i a−b=7
2a=24 ⇒ a=12 i b=5
25 sty 14:05