matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Uczeń:
Pochodna.
2
f(x) = x −
x
2
Chciałem sprowadzić wszystko na jedną kreskę i wyszło mi
x
3
−2
f(x) =
x
2
a pochodna
x
4
+4x
f`(x)=
x
4
Widze w odpowiedziach ze to zla odpowiedz. Jak wiec to zrobic?
24 sty 22:51
Szkolniak:
4
f(x)=x−2x
−2
, wtedy f'(x)=1−2*(−2)*x
−3
=1+
x
3
Twoim sposobem:
x
3
−2
f(x)=
x
2
x
2
*3x
2
−2x(x
3
−2)
x
4
+4x
4
f'(x)=
=
=1+
x
4
x
4
x
3
24 sty 23:00
www:
www
24 sty 23:10