klasy abstrakcji
Zuzka : do Adamm i do tego kto to umie. Proszę
klasy abstrakcji . z ty mam problem....
szukam w książkach ale jest niewiele
(a) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 5|(x − y);
(b) R ⊆ R2 xRy ⇐⇒ x − y ∈ Z;
(c) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ x = y;
(d) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ x2 = y2
(e) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ |xy| < 0;
(f) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 3|(x2 − y2);
(g) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 5|(2x + 3y);
(h) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 4|(3x + y);
(i) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ (x > y ∨ y > x);
(j) R ⊆ R2, xRy ⇐⇒ x − y ∈ Q;
(k) R ⊆ R2 xRy ⇐⇒ |x| + |y| ≤ 1;
(l) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ 2|(x2 + y);
(m) R ⊆ (Z − {0})2, xRy ⇐⇒ xy > 0;
(n) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ min{x, y} = 2.
24 sty 19:53
24 sty 20:50
Adamm:
ρ ⊆ X x X to relacja równoważności
zbiór klas abstrakcji X/ρ = {[x]ρ : x∊X} gdzie [x]ρ = {y∊X : x ρ y}
Proponuję wyznaczyć funkcję "na" f:X→Y tak żeby x ρ y ⇔ f(x) = f(y).
Wtedy klasy abstrakcji to po prostu f−1(z), z∊Y.
a) f(x) = reszta x z dzielenia przez 5, f:Z → {0, 1, 2, 3, 4}
klasy abstrakcji to {x∊Z : 5|x}, {x∊Z : 5|x z resztą 1}, {x∊Z : 5|x z resztą 2}, ..., {x∊Z :
5|x z resztą 4}
b) f(x) = {x}, f:Z→[0, 1) czyli część całkowita
klasy abstrakcji to {x∊R : {x} = r}, r∊[0, 1)
c) f(x) = x, f:N→N
klasy abstrakcji to {n}, n∊N
d) f(x) = x2, f:Z→N
klasy abstrakcji to {n, −n}, n∊N
e) tutaj ρ = ∅ np. nie jest zwrotna, więc nie jest relacją równoważności
f) f(x) = reszta x2 z dzielenia przez 3, f:Z→{0, 1}
klasy abstrakcji to {x∊Z : 3|x}, {x∊Z : 3 nie dzieli x}
g) f(x) = reszta 2x z dzielenia przez 5, f:Z→{0, 1, 2, 3, 4}
klasy abstrakcji jak w a)
h) f(x) = reszta −x z dzielenia przez 4, f:Z→{0, 1, 2, 3}
klasy abstrakcji analogicznie do a)
i) tutaj x ρ x nigdy nie jest spełnione, nie ma relacji równoważności
j) klasy abstrakcji to {r+q : q∊Q}, x∊R
k) weźmy np. 2, to 2 ρ x nigdy nie zachodzi
l) tutaj można zauważyć że 2|x ⇔ 2|x2, zatem x ρ y ⇔ 2|(x−y)
f(x) = reszta x z dzielenia przez 2, f:Z→{0, 1}
klasy abstrakcji analogicznie do a)
m) f(x) = sgn(x), f:Z\{0} → {−1, 1} tzn. f(x) = 1, x>0, f(x) = −1, x<0
klasy abstrakcji to {x∊Z : x>0}, {x∊Z : x<0}
n) nie jest relacja równoważności, min(2, 3) = 2, min(3, 2) = 2 ale min(3, 3) = 3
25 sty 14:04