Dwusieczna
VII: Dobry wieczór
Jak napisac równanie dwusiecznej pomiedzy prostymi
np y=−2x+5 i osia OY
oraz y=3x−5 i osia OX
−2x+y−5=0 os OY ma rownanie x=0
24 sty 19:46
VII: Jesli mam dwie proste okreslone rownaniami
1) Ax+By+C=0
2) A
1x+B
1y+C
1=0
to pisze
| | Ax+By+C | | A1x+B1y+C1 | |
| |
| |=| |
| | |
| | √A2+B2 | | √A12+B12 | |
A w tamtych przypadkach jak zapisac rownania osi ?
jesli x=0 to A=0 wtedy tez y=0 i B=0
czyli w mianowniku dostane niedozwolone dzielenie przez 0
A rownanie dwusiecznych trzeba napisac
24 sty 20:18
a@b:
24 sty 20:19
VII: Przepraszam ale niestety nic mi to nie daje ,jesli nie bedzie dokladnie rozpisane
24 sty 20:21
a@b:
d1: y=(√5−2)x+5 d1⊥d2
d2: y= −(√5+2)x+5
24 sty 20:22
VII: Dziekuje za checi
Poczekam moze ktos wytlumaczy inaczej
24 sty 20:27
a@b:

Odległości punktu P od prostych są równe x
k: 2x+y−5=0 p: x=0
2x+y−5=
√5x v 2x+y−5=
√5x
..............................
24 sty 20:29
Kacper: Nie dostaniesz dzielenia przez 0, bo żadna prosta Ax+By+C=0 na płaszczyźnie nie ma jednocześnie
A i B równego 0.
24 sty 20:31
VII: Dobrze
24 sty 20:36
jc: Możesz tak:
Jeśli u, v są wektorami kierunkowymi prostych, to
| 1 | | 1 | |
| u ± |
| v będzie wektorem kierunkowym dwusiecznej. |
| |u| | | |v| | |
Inny wzór:
| Ax+By+C | | A'x+B'y+C' | |
| ± |
| =0 |
| √A2+B2 | | √A'2+B'2 | |
24 sty 20:55
VII:

To jeszcze ten przypadek
y=3x−5 i osia OX
k; −3x+y+5=0 i p: y=0
24 sty 20:59
VII:

Jesli np obiore na osi OX punkt A=(6,0) i na prostej k np punkt B=(3,4)
Wyznacze srodek S odcinka AB
| | 9 | | 9 | |
xs= |
| ys=2 wiec S=( |
| ,2) |
| | 2 | | 2 | |
jesli teraz napisze rownanie prostej CS to bedzie to jedno rownanie dwusiecznej kąta BCA .Tak
?
Drugie rownanie to rownanie prostopadlej do CS
25 sty 10:00
VII: y=3x−5
−3x+y+5=0 S=(4,5 , 2)
wiec nie jest dobrze
Moglby ktos napisac jak to policzyc?
25 sty 12:16
a@b:

Tak jak poprzednio
|3x−y−5|=
√10|y|
3x−y−5=
√10y v 3x−y−5=−
√10y
.........................
| | 3x−5 | | 3x−5 | |
y= |
| v y= |
| |
| | 1+√10 | | 1−√10 | |
25 sty 14:25
VII: dziękuje
naprawde zastanawialem sie czy nie zapisac =|y| zamiast |x|
Miłego dnia bez korzonkow życze
25 sty 14:27
25 sty 14:32
VII: Dobry wieczór
25 sty 14:37
a@b:
o 14:30 wieczór ?
25 sty 14:40
Qulka: ja jeszcze od wczoraj nie poszłam spać to można uznać za wciąż wieczór
25 sty 14:49
a@b:
Ja wstałam o 13:00
25 sty 14:50
Jerzy:
Jak dobrze wstać, skoro świt
25 sty 14:51
a@b:
Hej
Jerzy
25 sty 14:53
VII: U mnie juz za oknem szaro .Wiec pewnie zaraz ciemno
25 sty 14:54
Jerzy:
Witaj
Eta
25 sty 14:55