Parametr
maturzysta: Cześć mam problem z zadaniem. Określ liczbę rozwiązań równania 5/x−m = m/x+5
ze względu na parametr m.
Doszedłem do momentu, że wyznaczyłem z tego funkcję linową ale dalej nie wiem co robić.
Dałem warunek że, a nie może być równe 0 i wtedy nie ma rozwiązań.
W odpowiedziach jest że 0 rozw. dla m = −5 5 0 i 1 rozwiązanie dla pozostałych
Z góry dzięki za pomoc
24 sty 18:02
Jerzy:
Pokaż ile wynosi x ?
24 sty 18:05
maturzysta: Równanie linowe to x(5−m)=−m2−25 czyli
x = −25 −m2 / −m +5
24 sty 18:07
Jerzy:
Co oznacz zapis 5/x − m ?
24 sty 18:31
maturzysta: / to jest kreska ułamkowa
24 sty 18:40
VII: Nie o to chodzi
| | 5 | | 5 | |
Mozna to odczytac albo |
| −m albo |
| |
| | x | | x−m | |
jesli ten drugi to nalezalo zapisac tak 5/(x−m)
24 sty 18:42
maturzysta: 5/(x−m) = m/(x+5)
24 sty 18:47