Znaleść liczbę odwrotną do m modulo p ,gdzie:
Bartikooo: m=21,p=8
24 sty 17:46
ICSP: 21 = 2*8 + 5
8 = 5 + 3
5 = 3 + 2
3 = 2 + 1
1 = 3 − 2 = = 3 − (5 − 3) = 2*3 − 5 = 2(8 − 5) − 5 = 2*8 − 3*5 = 2*8 − 3(21 − 2*8) =
= 8*8 − 3*21
8−1 = 8
24 sty 18:06
Bartikooo: a co kiedy m=8,p=21?
24 sty 18:13
chichi:
@
Bartikooo @
ICSP właśnie zrobił przykład dla 8 mod 21, zamiast 21 mod 8
24 sty 18:18
Mila:
1) Mały moduł, to możesz spróbować na piechotę.
2)
Rozszerzony algorytm Euklidesa.
21=2*8+5
8=5*1+3
5=3*1+2
3=2*1+1
1=3−2*1=3−1*(5−3*1)=3−5*1+3*1=3*2−5=(8−5*1)*2−5=
=8*2−5*3=8*2−(21−2*8)*3=8*2−3*21+6*8=8*8−3*21
21−1≡8(−3)≡8≡5
5*21=105 =13*8+1
24 sty 18:41
chichi:
21 mod 8 ≡ 5 mod 8
5x ≡ 1 mod 8
5*3 ≡ 7 mod 8 ≡ −1 mod 8
5*3 ≡ −1 mod 8 / *(−1)
5*(−3) ≡ 1 mod 8 ⇒ 5*5 ≡ 1 mod 8 ⇒ 5−1 ≡ 5 mod 8
24 sty 19:07
ICSP: Fakt.
Z******m.
24 sty 19:44