klasy abstrakcji
Zuzka : Bardzo proszę o pomoc. mam problem z wyznaczaniem klas abstrakcji
R ⊆ R2, xRy ⇐⇒ x − y ∈ Z
24 sty 17:43
Adamm: R/Z = {x+Z : x∊R} = {x+Z : x∊[0, 1)}
24 sty 18:35
Zuzka : Dzięki
24 sty 19:37
Zuzka : do Adamm. Proszę
klasy abstrakcji . z ty mam problem....
szukam w książkach ale jest niewiele
(a) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 5|(x − y);
(b) R ⊆ R2 xRy ⇐⇒ x − y ∈ Z;
(c) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ x = y;
(d) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ x2 = y2
(e) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ |xy| < 0;
(f) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 3|(x2 − y2);
(g) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 5|(2x + 3y);
(h) R ⊆ Z2 xRy ⇐⇒ 4|(3x + y);
(i) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ (x > y ∨ y > x);
(j) R ⊆ R2, xRy ⇐⇒ x − y ∈ Q;
(k) R ⊆ R2 xRy ⇐⇒ |x| + |y| ≤ 1;
(l) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ 2|(x2 + y);
(m) R ⊆ (Z − {0})2, xRy ⇐⇒ xy > 0;
(n) R ⊆ N2 xRy ⇐⇒ min{x, y} = 2.
24 sty 19:45