Oblicz długość łuku krzywej
mastermind99: hejka pomoglibyscie w tym przykladzie?
Oblicz długość łuku krzywej y=sinx * log, w przedziale pi/3 (mniejsze, równe) x (mniejsze,
równe) pi/2
Zająłem się już pochodną ( 1/x sinx + cosx log)
podstawiłem do wzoru L = całka oznaczona z pi/3 do pi/2 z [ 1 + f'(x)2]dx
ale całkowicie nie wiem, w jaki sposob robić dalej, ponieważ wyliczając całkę, wychodzą na
wolframie liczby, których nie znam (jakieś Si(x))
24 sty 17:41
Jerzy:
Gdzie funkcja ? A jeśli tam jest logx , to kiepsko zająłeś się pochodną.
24 sty 17:47
mastermind99: no wlasnie w przykladzie jest podany po prostu "Ln"
funkcja? tą funkcją jest chyba właśnie podana y = sinx * ln

?
24 sty 17:51
mastermind99: a więc po prostu źle zrozumiałem logarytm i powinna być funkcja pochodna z "logsinx" ?
24 sty 17:57
Jerzy:
ln , to oznaczenie. Nie istnieje funkcja: f(x) = ln
24 sty 17:58