Oblicz regulal'hospitala
mar: Hej,
Czy dobrze liczę reguła de l'hospitala:
a) lim x−>inf xlnx/x3+4x2+2x = ln(x)+1/3x2+8x+2=1/2
b) lim x−>0 x3+5x2/(e(4x))−4x−1=3x2+10x/(e(4x))*4−4=0
c) lim−>0 (e(3x))−3x−1/x3+5x2=(e3x)*3−3/3x2+10x=0
tam gdzie np.(e(4x)) to e do potegi 4 razy x
a xlnx to powinno byc xlnx
Prosze o pomoc
24 sty 17:11
Jerzy:
Np. a) Przecież nadal masz symbol nieoznaczony,więc skąd 1/2 ?
24 sty 17:35
Jerzy:
b) nadal symbol nieoznaczony 0/0
24 sty 17:37
Jerzy:
c) j.w.
24 sty 17:41
janek191:
| | x ln x | | ln x | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x3 + 4 x2 + 2 x | | x2 + 4 x + 2 | |
x→
∞ x→
∞
x→
∞
24 sty 19:12
mar: rozumiem, dzieki !
25 sty 18:21