pomocy
karolekkk27:

Zad 1. Udowodnij ze dla kazdej ujemnej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierownosc
Zad 2. Dany jest kwadrat ABCD. Zbudowano trojkaty rownoboczne ACE i BDF tak ze wierzcholek D
kwadratu lezy wewnatrz trojkata ACE a wierzchiolek C wewnatrz trojkata BDF. Odcinki CE i DF
przecinaja sie w punkcie G. Wykaz ze CG=CF.
Zad 3. Punkty A=(3,1) i B=(6,5) sa wierzcholkami trojkata prostokatnego w ktorym BAC=90.
Wierzcholek C tego trojkata lezy na osi Oy ukladu wspolrzednych. Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka C.
Nie wiem jak dac duze litery do wierzcholkow na rysunku, probowalem 3 zadanie robic z
twierdzenia pitagorasa ale cos sie zamieszalem pomoze ktos?
24 sty 17:06
chichi:

Widzę, połowa zadań z arkusza nowej ery styczeń 2021
(1)
x<0
x
2+36≥−12x ⇒ x
2+12x+36≥0 ⇒ (x+6)
2≥0
Q.E.D.
(2)
|∡CFG|=30
o ∧ |∡ECO|=60
o ∧ |∡FCG|=180
o−|∡ECO|=180
o−60
o=120
o
|∡FGC|=180
o−120
o−30
o=30
o ⇒ |∡FGC|=|∡CFG|=30
o ⇒
|CF|=|CG|
(3)
Niech C=(0, y)
→ →
| | 13 | | 13 | |
AB o AC = [3, 4] o [−3, y−1] = 0 ⇒ −9+4y−4=0 ⇒ y= |
| ⇒ C=(0, |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
P.S. Wielkie litery na rysunku tworzy się SHIFT + litera
24 sty 17:23
karolekkk27: dzieki te 2 pierwsze rozumiem ale tego 3 nie o co tma chodzi?
24 sty 18:23
VII:

na to aby wektory AB i AC byly prostopadle potrzeba aby ich iloczyn skalrny wynosil 0
24 sty 18:36
VII: Mozesz to zadanie zrobic tez tak
| | 5−1 | | 4 | |
napisac wspolczynnik kierunkowy prostej AB m= |
| = |
| |
| | 6−3 | | 3 | |
napisac rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez punkt A (czyli prostej AC
y=m
1(x−3)+1
| | 3 | | 3 | | 13 | |
y=− |
| (x−3)+1= − |
| x+ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
y=ax+b ogolnie wspolczynnik b wskazuje punkt przeciecia wykresu funkcji liniowej z osia OY
| | 13 | |
w zwiazku z tym C=(0, |
| ) |
| | 4 | |
24 sty 18:54
karolekkk27: okej dzieki VII poprawilem swoje obliczenia w tym sposobie z twierdzeniem pitagorasa i tez mam
24 sty 19:46