sisi: wyznacz x ze wzoru
(x-a)/(3x)+2=b
może ktoś się skusi
20 lis 18:06
TYSIA: jeżeli należy tylko przekształcic to proszę bardzo
(x-a)/(3x)+2=b /*3x
x-a+3x*2=3xb
x+6x-3xb=a
x(1+6-3b)=a
x=a/(7-3b)
20 lis 18:58
Ania_nt: (x-a)/(3x+2)=b
x-a=b(3x+2)
x-a=3xb+2b
x-3xb=2b+a
x(1-3b)=2b+a
x=(2b+a)/(1-3b)
zgadza się?
20 lis 18:59
Ania_nt: TYSIU, zgadzam się, źle popatrzyłam, z resztą widać to już w mojej pierwszej linijce.
Należy przekształcić.
20 lis 19:00
sisi: dzięki wam bardzo
20 lis 19:10
szewko pl: Wyznacz x ze wzoru 2x−y=z.
pomoże ktoś
28 kwi 20:27
wredulus_pospolitus:
szewko pl −−− za ciężki przykład ... nikt nie podoła temu
28 kwi 20:28
ABC:
jak to mówią Rosjanie "biez poł litra nie razbieriosz"
28 kwi 20:31