granice
asd: Jak policzyc taka granice,nie poslugujac sie regułą l'hopitala?
x−>1
Próbowałem robić podstawienie y = x−1,czyli x = y+1,więc przy x−>1 y−>0 i granica wyglada tak
| | | | [0] | |
lim |
| nadal wychodzi |
| |
| | y | | [0] | |
y−>0
24 sty 14:43
asd: nie trzeba juz wiem
24 sty 14:53
asd: dobra nie wiem, help me
24 sty 14:55
asd: w sensie może coś bym wykombinowal z twierdzenia o 3 ciagach, ale myślę jak to rozwiązać z
definicji heinego
24 sty 15:00
ICSP: | | π | | π | | π | | π | |
cos( |
| x) = cos( |
| + |
| (x−1)) = −sin( |
| (x−1)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | |
| = U{sin( |
| (x−1))}{ |
| (x−1) * − |
| → 1 * − |
| = − |
| |
| x−1 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 sty 15:25
asd: Dziękuje,tak ma wyglądać końcówka ta co sie rozsypala?
24 sty 15:48
ICSP: tak
24 sty 15:57
asd: | |
| czyli rozumiem,że ten człon jest równy 1. |
| |
A dlaczego?Myślałem,że przy x−>0 to jest prawdziwe korzystając z tej informacji,że
x −> 0
a tu mam x−>1.Wole zapytać,żeby zrozumieć
24 sty 16:00
ICSP: | | π | |
Przecież |
| (x−1) dąży do 0 gdy x dąży do 1 |
| | 2 | |
24 sty 16:01
asd: | | 0 | |
No tak,więc wstawiając 1 licznik tez dazy do sin(0) = 0 i to tez bedzie |
| ,a w |
| | 0 | |
przykladzie mam x−>1 dlatego pytam
24 sty 16:03
asd: nie rozumiem nadal,jak ktos będzie miał jeszcze ochotę i czas wytłumaczyć to nie pogardzę
24 sty 17:22
Mila:
| | π | | π | | π | | π | | π | |
cos( |
| x)=sin( |
| − |
| x)=sin[ |
| *(1−x)]=[−sin[ |
| *(x−1)] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 sty 21:40
asd: dziękuję
24 sty 22:15