Wartość Bezwzględna z parametrem
tymson17 : Cześć,
Wyjaśniłby mi ktoś tak prosto jak rozwiązywać równania
z wartością bezwzględną z parametrem (1 liceum).
Z góry dzięki
24 sty 14:00
Saizou : Wrzuć konkretne zadanie
24 sty 14:02
ICSP: Zależy od równania.
24 sty 14:02
VII: prosze podac przyklad takiego rownania
24 sty 14:03
tymson17 : no nwm np. [ x− 7] = m + 3
24 sty 14:05
Saizou :

|x−7| =m+3
Graficznie.
Rysujemy funkcje
y = |x−7|
Przecinamy ten wykres prostymi o równaniu y = m+3
(dla ustalonego m są to proste równoległe do osi Ox)
dla m+3 < 0 mamy 0 punktów wspólnych (zero rozwiązań)
dla m+3 = 0 mamy jedno rozwiązanie
dla m+3 > 0 mamy 2 rozwiązania
24 sty 14:11
Jerzy:
Dla mnie PEWEX.
A jaka jest treść zadania ?
24 sty 14:27
tymson17 : Dzięki, już rozumiem. A jeśli mielibyście to zapisać na
osi liczbowej i matematyczno logicznie?
24 sty 14:47