analiza
Filip:
| | dx | |
(1) Całka niewłaściwa 1∫+inf |
| jest zbieżna czy rozbieżna? Dlaczego? |
| | x4 | |
(2) Podać warunek dostateczny istnienia ekstremum lokalnego funkcji f(x,y) klasy C
2
w punkcie P
0=(x
0,y
0)
(3) Znaleźć promień zbieżności następujących szeregów:
| | n | |
a) ∑1inf( |
| )nxn R = ... |
| | n+1 | |
b) ∑
1infn!x
n R = ...
24 sty 13:28
Filip:
W (3) chodzi o to, by sprawdzić co się dzieje w obu przypadkach dla x = 0 oraz dla x ≠ 0?
24 sty 13:30
Filip:
Podbijam, prosiłbym o wytłumaczenie
24 sty 14:08
jc: Jeśli szereg potęgowy jest zbieżny w przypadku |x|<R, a rozbieżny w przypadku |x|>R, to R
nazywamy promieniem zbieżności szeregu.
(3a) R=1
(3b) R=0
24 sty 14:16
Filip:
Hmm, ok a z tą całką jak to rozstrzygnąć? Wystarczy policzyć i wyciągnąć wnioski>
24 sty 17:02
Filip: *?
24 sty 17:02