udowodnij
Zuzka : bardzo proszę o pomoc
Udowodni¢, ze monetami o nominale 2 i 5 złotych można wypłacić każdych n złotych,
gdzie n ∈ N − {1, 3}.
24 sty 13:01
getin:
x − ilość 2−złotówek
y − ilość 5−złotówek
2x+5y = n
jeśli y = 2k tzn weźmiemy parzystą liczbę 5−złotówek to
n = 2x+5*2k = 2x+10k = 2(x+5k) czyli otrzymamy dowolną parzystą kwotę
jeśli weźmiemy y=2k+1 (dla k≥0) czyli nieparzystą liczbę 5−złotówek
n = 2x+5(2k+1) = 2x+10k+5 = 2(x+5k+2)+1 czyli otrzymamy dowolną nieparzystą kwotę
czyli jesteśmy w stanie otrzymać dowolną parzystą albo dowolną nieparzystą kwotę
co kończy dowód
24 sty 13:35
24 sty 13:38
janek191:
W jaki sposób otrzymamy: 6 zł, 8 zł ?
24 sty 13:38
getin:
6 = 2+2+2
8 = 2+2+2+2
24 sty 13:39
janek191:
Fakt. Myślałem, że trzeba wykorzystać obie monety równocześnie.
24 sty 13:44