Funkcja kwadratowa
Szkolniak: Treść: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x
2−mx+8=0 ma dwa różne
rozwiązania x
1, x
2 spełniające warunek 2x
1+3x
2=16.
Rozwiązałem te zadanie, natomiast nurtuje mnie ciągle pytanie na temat tego warunku.
| | −b−√Δ | |
Ja zrobiłem to w ten sposób, że pod x1, x2 podstawiłem odpowiednio |
| i |
| | 2a | |
Sprawdziłem w odpowiedziach i niby jest dobrze, ale czy można tak po prostu podstawiać to pod
x
1 i x
2?
| | −b+√Δ | |
I też nurtuje mnie pytanie czy nie musimy rozpatrywać przypadku, że x1= |
| , a |
| | 2a | |
23 sty 19:40
ICSP: x
1 i x
2 muszą być różne od 0
Wtedy
x
1x
2 = 8
Podstawiasz do drugiego równania i dostajesz równanie kwadratowe.
Potem wyznacz x
2:
Podstaw do drugiego równania i również je rozwiąż
Pamiętaj o tym, że twoje równanie będzie miało dziedzinę : Δ > 0
Na koniec spójrz na otrzymane wyniki i je przeanalizuj.
23 sty 20:11
Mila:
Wzory Viete'a i rozwiązać układ równań z parametrem
23 sty 20:14
VII: Wedlug mnie wzory na x1 i x2 sa jasno okreslone
23 sty 20:15
Mila:
x1+x2=m
2x1+3x2=16
Δ>0
Z warunku x1*x2=8
a) obydwa pierwiastki dodatnie
lub
b) obydwa pierwiastki ujemne
Spróbuj tak,
23 sty 20:17
ICSP: 2x1 + 3x2 = 16 ∧ x1*x2 = 8 > 0 ⇒ x1 , x2 > 0
Czyli rozważanie przypadków gdy x1 , x2 < 0 jest tylko stratą czasu.
Ja osobiście zostanę przy swoim pomyśle −> rozwiązanie układu równań bez parametru i późniejsze
wyznaczenie parametru za pomocą wzoru:
m = x1 + x2
23 sty 20:21
Mila:
1)
x
1=3m−16, x
2=16−2m
(3m−16)*(16−2m)>0 i m
2−32>0
i to wszystko.
Nie liczyłam sposobem
ICSP
szkolniak policzy
23 sty 20:33
ICSP: Chyba powinno być:
(3m−16)(16 − 2m) = 8
?
23 sty 20:37
Mila:
Nie chce mi się liczyć, bo Szkolniak to ambitny maturzysta i da sobie radę.
23 sty 20:41
Szkolniak: ICSP Rozwiązałem Twoim sposobem i ładnie wychodzi, natomiast mam pytanie − w jakim
dokładnie celu wyznaczamy z jednego równania dwie zmienne i potem rozwiązujemy dwa równania?
Czy możliwe jest że i tu i tu wyszłyby dwie inne pary iksów? Dlatego?
VII właśnie niby są określone w tablicach maturalnych, ale jakoś mi nie pasuje takie
'bezsensowne' podstawianie tych wartości pod x1 i x2, dlatego pytam.
Mila skąd otrzymałaś, że x1=3m−16 i x2=16−2m?
23 sty 20:59
Mila:
Jakie masz rozwiązanie ?
Zaraz napiszę.
23 sty 21:02
a@b:
Ja też tak, jak
ICSP
23 sty 21:03
ICSP: Takie, że raz x1 = 2 a w drugim przypadku x2 = 2
Wniosek z tego taki, że kolejność x1 i x2 jest ważna
Musisz zatem swoim sposobem rozważyć osobno przypadki:
1o x1 < x2
2o x2 < x1
co z miejsca powoduje dużo więcej obliczeń i przykłada się na większe prawdopodobieństwo
pomyłki.
23 sty 21:05
Szkolniak: Rozumiem, że kolejność nie byłaby ważna gdyby w równaniu 2x1+3x2=16 współczynniki stojące
przy x1 i x2 były sobie równe? O to chodzi?
23 sty 21:12
Mila:
x1+x2=m /*(−2)
2x1+3x2=16
−2x1−2x2=−2m
2x1+3x2=16
===========
x2=16−2m
x1+16−2m=m
x1=3m−16
===========
x1=3m−16, x2=16−2m
23 sty 21:15
ICSP: Jak są równe to masz klasyczny wzór Viete'a i nie ma się nad czym w ogóle zastanawiać.
23 sty 21:15
Szkolniak: Mila dziękuje za rozpisanie, również wyszło tak samo.
ICSP dobra, wracając jeszcze do tego z wyznaczaniem raz x1, a raz x2 z równania
x1x2=8.
Naszym początkowym założeniem jest na pewno, że Δ>0, a to zachodzi wtedy, gdy m<−4√2 lub
m>4√2.
Załóżmy, że rozwiązaliśmy już te dwa równania, o których mówiłeś.
I w tym momencie rozumiem, że po prostu konfrontujemy ich sumę (x1+x2=m) z warunkiem z deltą?
Jakoś ciężej mi przychodzi zrozumienie tego po co tak naprawdę raz wyznaczamy jedno, a raz
drugie..
23 sty 21:29
ICSP: Masz do rozwiązania układ równań:
x
1x
2 = 8
2x
1 + 3x
2 = 16
Jego rozwiązania:
x
1 = 2 i x
2 = 4
i odpowiadające im m
m = 6
konfrontujesz z warunkiem Δ > 0 ⇒ |m| > 4
√2
Wcześniejsze wyznaczanie najpierw x
1 potem x
2 miało Ci tylko pokazać, że kolejność x
1 i x
2
ma znaczenie.
23 sty 21:32
Szkolniak: Dobra, już to jest o wiele jaśniejsze.
Mam jeszcze drugie podobne zadanie to zaraz się z nim spróbuję w ten sam sposób.
Dzięki piękne za pomoc
23 sty 21:42