matematykaszkolna.pl
Tw. Kroneckera-Capelliego Shizzer: Mając taką macierz: Aaug = a 1 −1 3 | 1 1 −3 −3 4 | a 1 4 a −1 | 0 Chciałbym poznać ilość rozwiązań takiego układu równań liniowych: ax + y − z + 3t = 1, x − 3y −3z + 4t = a, x + 4y + az − t = 0 Wewnątrz macierzy jest 3 razy pojawia się parametr. Czy muszę sprawdzać WSZYSTKIE minory rozmiaru 3 wewnątrz tej macierzy, żeby znaleźć rząd macierzy A i Aaug czy mogę sobie wybrać tylko jeden z nich? Pomieszało mi się wszystko w tym zadaniu... Sprawdziłem wszystkie minory rozmiaru 3 i wyszło, że rk(A) = rk(Aaug) = 3 gdy:
 5 
a ≠ 0 ∨ a ≠ 2 ∨ a ≠ −3 ∨ a ≠

3 
Czyli gdy a = 0 to jeden z minorów rozmiaru 3 wewnątrz macierzy A jest równy 0, ale reszta minorów jest różna od zera itd. Wychodzi na to, że rk(A) = rk(Aaug) = 3 dla dowolnego a rzeczywistego, ponieważ nigdy nie będzie tak, że wszystkie minory rozmiaru 3 będą równe 0. W kalkulatorze macierzy wychodzi jednak inaczej i jest sprawdzanych mniej możliwości, tak jakby tylko na 2. minorach rozmiaru 3. https://matrixcalc.org/pl/slu.html#analyse-compatibility%28%7B%7Ba,1,-1,3,1%7D,%7B1,-3,-3,4,a%7D,%7B1,4,a,-1,0%7D%7D%29 Gdyby ktoś zechciał poświęcić swój czas na rozstrzygnięcie czy dobrze o tym myślę to byłbym bardzo wdzięczny emotka
23 sty 15:46
Shizzer: Wygląda na to, że źle przeliczyłem wartość jednego z minorów. Także na razie nie trzeba mi pomocy dopóki nie sprawdzę czy rzeczywiście popełniłem błąd
23 sty 16:11