Ekstremum lokalne funkcji g(x,y)=2x^{2}-y^{2}+12x dla D: x^2+y^{2}≤16
Lukasz: Ekstremum lokalne funkcji g(x,y)=2x2−y2+12x dla D: x2+y2≤16
Hej, pytanie małe mam. Jak liczę ekstremum tej funkcji, normalnie według schematu tj. fx fy
przyrównuję do 0 etc. to mam 1 punkt podejrzany o ekstremum (−3,0) ten punkt nie jest
ekstremum bo współczynnik fxx,fyx... w tym pkt =−8
Ale w rozwiązaniu za y2 wstawiamy 16−x2
i tam dalej jakoś liczy się punkty maks i min... Dlaczego podstawiamy D do funkcji? Kiedy się
tak robi? Sorry jeśli coś źle nazywam. Pozdrawiam.
22 sty 22:03
ICSP: Wyznaczałeś kiedyś wartość minimalną i maksymalną dla funkcji w konkretnym przedziale?
Na przykład weźmy
f(x) = x2 + 1
i masz znaleźć największą i najmniejsza wartość w przedziale [−1 ; 2]
Przypomnę, że jest to zadanie typowo licealne.
22 sty 22:09
Lukasz: no tak, sprawdzam pochodną, przyrównuję do 0 i sprawdzam wartość funkcji w punkcie x0 gdzie
poch =0
i wartość funkcji na krańcach dziedziny
22 sty 22:11
Lukasz: Może nie o tyle dziedziny co przedziale który jest podany
22 sty 22:11
Lukasz: dobra to teraz jasne, dzięki
22 sty 22:14
ICSP: Tutaj robisz dokładnie to samo.
Badasz zachowanie funkcji wewnątrz obszaru
Na końcu badasz jak ona się zachowuje na brzegu
Tylko literek i obliczeń jest więcej, ale ogólny tok rozumowania pozostaje taki sam.
22 sty 22:14