Wielomiany
MC: Pierwiastkami wielomianu P(x) = x
2 + px
2 + 2qx + 6 są liczby −1 i 3. Wyznacz p + q. Wyznacz
trzeci pierwiastek tego wielomianu.
Zrobiłem to tak:
W(−1) = −1 − p −2q = 0
W(3) = 27 + 9p + 6q
p − 2q = 1 / *3
9p + 6q = −27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3p − 6q = 3
9p + 6q = −27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12p = −24
p = −2
−2 −2q = 1
−2q = 3
Więc:
p+q = −3.5
Teraz, co do trzeciego pierwiastka wielomianu...
Po obliczeniu p i q równanie teraz wygląda tak:
x
3 − 2x
2 − 3x = 0
x(x
2 − 2x − 3) = 0
Δ = 4 − 4*1*(−3) = 16
A trzeci pierwiastek to 0, bo to ten pierwszy x z x(x
2 − 2x − 3) = 0
x3 = 0
Czy coś robię źle? Czy gdzieś się pomyliłem? W takim razie czemu odpowiedź jest taka, że trzeci
pierwiastek jest równy 2
22 sty 21:18
Qulka: Po obliczeniu p i q równanie teraz wygląda tak:
x3 − 2x2 − 3x +6 = 0
22 sty 21:21
ICSP: x1*x2*x3 = −6 ⇒ x2 = 2
P(x) = (x−3)(x−2)(x+1) = x3 − 4x2 + x + 6
22 sty 21:21
ICSP: W(−1) = −1 + p − 2q + 6 = 0
W(3) = 27 + 9p + 6q + 6 = 0
skąd
p = −4
q = 1
22 sty 21:23
Mila:
P(x) = x3 + px2 + 2qx + 6 są liczby −1 i 3.
P(−1)=−1+p−2q+6=0
P(3)=27+9p+6q+6=0
p−2q=−5
9p+6q=−33 /:3
p−2q=−5
3p+2q=−11
=====
4p=−16
p=−4, q=1
x3−4x2+x+6=0
P(2)=8−4*4+2+6=−8+8=0
x∊{−1,2,3}
22 sty 21:30
22 sty 21:31
MC: O kurcze, chyba w amoku byłem i zapomniałem tej 6 dopisać. Teraz wszystko jasne, dziękuję <3
| | 1 | |
Rozumiem że q jest równe |
| a p = −4, tak? |
| | 2 | |
22 sty 21:37
a@b:
W(x)= (x+1)(x−3)(x−k) , k −− trzeci pierwiastek
W(x)=x
3−(k+2)x
2+(2k−3)x+3k i W(x)= x
3+px
2+2qx+6
to 3k=6 ⇒ k=2 −− trzeci pierwiastek
==========
| | 1 | |
−(k+2)=p ⇒ −4=p i 2k−3=2q ⇒ q= |
| |
| | 2 | |
=========
22 sty 21:39