Algebra 3D
Nieznajomy_23: Algebra w przestrzeni − zadania do sprawdzenia.
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt M = (1,2,3) oraz:
| | ⎧ | x = −3+2t | |
| c) równoległej do prostej | ⎨ | y = 2−3t |
|
| | ⎩ | z = 5 | |
M = (x0,y0,z0) = (1,2,3)
wektor kierunkowy v = [a,b,c] = [2,−3,0]
Równanie kierunkowej prostej:
x−12 =
y−2−3 =
z−30
Równanie parametryczne prostej:
| ⎧ | x = 1+2t | |
| ⎨ | y = 2−3t |
|
| ⎩ | z = 3 | |
| | ⎧ | x + y + z − 3 = 0 | |
| d) równoległej do prostej | ⎩ | 2x + y + 5 = 0 |
|
Współrzędne wektorów normalnych:
wektor n
1 = [1,1,1]
wektor n
2 = [2,1,0]
wektor v = n
1 x n
2 = [1,1,1] x [2,1,0] = [−1,2,−1]
Równanie kierunkowej prostej:
x−1−1 =
y−22 =
z−3−1
Równanie parametryczne prostej:
| ⎧ | x = 1−t | |
| ⎨ | y = 2+2t |
|
| ⎩ | z = 3−t | |