wielomiany
malinaa18: wielomiany malinaa18: WIELOMIANY PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ dany jest wielomian W(x)=x4+x2+m i
x∊R gdzie m jest parametrem. reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian(x+1) wynosi
3.Wyznacz wartosc parametru m a naastepnie a)rozwiaz nierwonosc W(x)<10x2+1 b)rozloz wielomian
W(x) na czynniki mozliwie najnizszego stopnia Prosze o nakierowanie mnie jak to zrobic
najlepiej napsianie krook po kroku jak to robic szuka;am na tej stronie podobnych zadan jakos
nie mgoalm znalesc myslalam ze moze obliczyc wartosc w od −1 alew tedy mi m zle wychodzi
zadanie pochodzi ze zbirow testow pazdro rozszerzone
2 mar 16:52
ewcia:
W(−1) = 3
1+1 +m =3
m=1
2 mar 17:06