Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Ui: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji f(x)= x2/((x2)−4)
obliczyłem założenie Df;x∊r\{−2,2}
pochodną f'(x)=−8x/((x2)−4)2
f'(x)=0 to wyszło że x=0
mógł by ktoś pomóc mi dokończyć i sprawdzić czy początek zrobiłem dobrze?
22 sty 13:36
chichi:
Zaprezentowałem Ci algorytm w poprzednim przykładzie, póki co pochodna jest dobrze policzona,
warto dodać, że dom(f')=dom(f) spróbuj sam dalej
22 sty 13:46
Jerzy:
Warunkiem wystarczającym istnienia ekstremum jest zmiana znaku pochodnej w punkcie jej
zerowania . Czy ta pochodna zmienia znak w punkcie = 0 ?
22 sty 13:48