wyrażenia algebraiczne
maugo: Wyznacz wszystkie wartości parametru m ∈ R , dla których dziedziną funkcji
| | x | |
f (x) = |
| jest zbiór liczb rzeczywistych. |
| | (m−1)x2 −(m−1)x+m | |
22 sty 13:32
maugo: Czy mam tu policzyć Δ w mianowniku i zrobić założenie, że Δ<0? Następnie wyznaczyć z tego m.
Czy jeszcze coś muszę zrobić?
22 sty 13:35
ICSP: Dla m = 1 f(x) = x , D = R
Dla m ≠ 1
Δ = (m−1)
2 − 4(m−1)m = (m−1)[m−1 − 4m] = (m−1)[−3m − 1]
| | 1 | |
Δ < 0 ⇒ (m−1)(3m+1) > 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ (1 ; ∞) |
| | 3 | |
Ostatecznie więc:
| | 1 | |
m ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ [1 ; ∞) |
| | 3 | |
22 sty 13:36
Jerzy:
Warunek: mianownik różny od zera.
Dla m = 1 , f(x) = x , czyli dziedziną jest R
Dla m ≠ 1, musi być : Δ < 0 i działaj.
22 sty 13:37
maugo: Dzięki.
22 sty 13:47