Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Ui: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji f(x)=x3−3x−5
22 sty 12:56
jfranek: Oblicz pochodną, przyrównaj do zera, będziesz miał dwa ekstrema, z wykresu funkcji pochodnej
zbadasz monotoniczność funkcji
22 sty 13:00
Ui: z pochodnej wyszło mi 3x2−3, a po przyruwnaniu do zera wyszło mi że x=1 i nie wiem jak zrobić
dalej,mógł byś wytłumaczyć trochę bardziej szczegółowo, to jest dla mnie czarna magia, z góry
dziękuję
22 sty 13:07
chichi:
f'(x) =3x2−3
f'(x)=0 ⇔ 3x2−3=0 ⇒x=1 ∨ x=−1
f'(x)>0 ⇔ 3x2−3>0 ⇒ x∊(−∞, − 1)∪(1, +∞)
Funkcja jest rosnące w przedziale (−∞, − 1) oraz w przedziale (1, +∞)
f'(x)<0 ⇔ 3x2−3>0 ⇒ x∊(−1, 1)
Funkcja jest malejąca w przedziale (−1, 1)
fmax(−1)=−3
fmin(1)=−7
22 sty 13:08
chichi:
f'(x)<0 ⇔ 3x2−3
<0 ⇒ x∊(−1, 1)
Funkcja jest malejąca w przedziale (−1, 1)
Oczywiście znak nierówności zapomniałem zmienić, piszę z telefonu i dla wygody kopiowałem
22 sty 13:10
Ui: dziękuję
22 sty 13:29