zespolone
Filip:
(1) Liczby zespolone z przedstawić w postaci wykładniczej:
(2) Obliczyć pierwiastki stopnia trzeciego z następujących liczb zespolonych
(3) Wyprowadzić wzory
(4) Następujący wielomian
Q(z) = z
4 + 2z
3 − 2z
2 −6z + 5
rozłożyć na czynniki:
a) nad ciałem C
b) nad ciałem R (za wyjątkiem R(z))
22 sty 11:11
ICSP: ?
Pierwsze to tylko podstawienie do wzorów
Drugie to znowu podstawienie do wzorów
W trzecim korzystasz z wzoru Eulera:
W czwartym masz pierwiastek dwukrotny z = 1
22 sty 11:35
VII: nr 1 a)
|z|=1
| | 1 | | 2 | | √3 | | π | |
tgφ= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | √3 | | 3 | | 6 | |
z=|z|*e
iφ=1*e
i 11/6π
22 sty 11:43
ICSP: zły kąt.
22 sty 11:45
Filip:
(3)
Właśnie w trzecim nie wiem jak to wyprowadzić, jedyne co wiem, że
ejφ=cosφ+jsinφ
(4)
co to znaczy "[...]za wyjątkiem R(z)"
22 sty 11:54
VII: b)
| | e4 | | e4 | |
|z|=√ |
| + |
| =√e4= e2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
z=|z|*(cos |
| π+isin |
| π)=e2*ei 3/4π=ei3/4π+2 |
| | 4 | | 4 | |
22 sty 11:55
VII: Oczywiscie ze zły.
Toć to ma być 3 cwiartka a nie 4
22 sty 11:57
ICSP:
eiφ = ...
ei(−φ) = ...
potem te dwie równości dodajesz stronami i odejmujesz stronami.
Nie wiem co to R(z). Rozłóż po prostu w liczbach rzeczywistych.
22 sty 11:59