Uzasadnij
100DniDoMatury: Uzasadnij że równanie x5 − 3x=1 ma pierwiastek będący liczbąz przadziału (1;2). Jak brać się
za takiego cuda?
Najłatwiejszy logiczny sposób na jaki wpadłem to podstawienie np. 1,0001 ( wtedy liczba jest
ujemna i 1,99999 (wtedy liczba jest dodatnia) więc wychodziłoby na to że gdzieś pomiędzy
ukryty jest pierwiastek. Można tak się za to zabierać czy szukać innych sposóbów, jak mniemam
z wykorzystaniem w jakiś sposób granic bo właśnie w tym dziale się obracam.
22 sty 00:42
Filip:
Jak dla mnie przyjmujesz sobie, że
f(x)=x5−3x+−1
f(x)−funkcja ciągła
f(1)=1−3−1=−3
f(2)=32−6−1=25
⇔
istnieje taki punk x0∊(1, 2), że f(x0)=0
22 sty 01:07
Filip:
tw darboux
22 sty 01:08