Zbadać zbieżność
Karol566: Sprawdzić zbieżność szeregu n=1 do ∞ z 2 do potęgi minus pierwiastek z n
Nie potrafię dopasować żadnego z kryteriów, z góry dziękuję za pomoc
21 sty 22:28
jc:
2−1+2−√2+2−√3+2−√4+...+2−√8
< 2−1 + 3*2−2+5*2−3 < 2−1 + +3*2−2+5*2−3 + .... = 10/3
Ciąg sum częściowych jest rosnący i ograniczony, a więc zbieżny.
21 sty 22:57
Karol566: Nie bardzo rozumiem, jak obliczyłeś ograniczenie 10/3
21 sty 23:05
jc: Obliczyłem sumę szeregu (ale mogłem się pomylić; ważne, że szereg jest zbieżny).
Możesz zastosować kryterium całkowe.
∫2−√x dx = ∫t 2−t dt
Całka od 1 do ∞ jest zbieżna, nawet możesz ją policzyć.
21 sty 23:08
Karol566: Teraz jasne, dzięki!
21 sty 23:12