matematykaszkolna.pl
Korzystając ze wzoru Cauch'ego lub jego uogólnienia oblicz całkę Lukasz: Korzystając ze wzoru Cauch'ego lub jego uogólnienia oblicz całkę
 ezdz 

z(z−2i) 
gdzie C jest krzywą o równaniu |z−3i|=2 zorientowaną dodatnio. Hej. Mam takie o to zadanie do rozwiązania. Wziąłem to z egzaminu, ktorego jeszcze nie miałem. Jest ktoś kto rozumie to i chciałby mi wytłumaczyć jak to rozwiązywać? Ogólnie jak próbowałem znaleźć coś w internecie to albo źle podchodze do tych tematów (za mało abstrakcyjnie) albo jest mocnym językiem napisane. Nic kompletnie nic nie rozumiem co jest napisane na stronach. Już się pogodziłem z tym że może nie zrozumiem tego w sposób logiczny, czym to wgl jest ale może zapamiętam jakiś schemat Pozdrawiam emotka PS: tu wstawiam rozwiazanie jakby ktoś potrzebował: ∫U{f(z)dz}{{(z−z0)}=2πif(z0)

ez 

z 
 ez 

dz=2πi

=
 z−2i z 
 e2i 
=2πi

=πe2i=π(cos2+isin2)
 2i 
21 sty 21:27
ICSP:
 f(z) 

= 2πif(z0)
 z − z0 
zapomniałeś o najważniejszym. Czym jest tutaj z0? Jaki ma on związek z obszarem po którym całkujesz?
21 sty 21:32
Lukasz: @ICSP środkiem tego obszaru? szczerze nie mam pojęcia, nie potrafię zrozumieć za chiny tego tematu
21 sty 21:38
ICSP: Masz pewien obszar (zbiór otwarty i spójny) D a wewnątrz niego pewną krzywą Jordana γ (np okrąg) Wtedy dla wszystkich punktów z0 które leżą wewnątrz tej krzywej zachodzi wzór:
 f(z) 
y

dz = 2πi f(z0)
 z − z0 
Dlaczego ten wzór jest taki istotny? Zapewne wiesz, że całka po krzywej Jordana z funkcji analitycznej jest równa 0. Problem pojawia się jeśli nasza funkcja ma punkt osobliwy wewnątrz krzywej γ. W takim przypadku używasz właśnie tego wzoru. Masz swoją krzywą: |z − 3i| = 2 Patrzysz które punkty osobliwe (najprościej powiedzieć, ze są to miejsca zerowe mianownika) wpadają do obszaru wewnątrz tej krzywej. Następnie dla tych miejsc zerowych stosujesz ten wzór.
21 sty 21:50
Lukasz: rysunekOgólnie to mniej więcej mogę tak sobie to wybrażać? obszar (zbiór) otwarty i wewnątrz krzywa jordana a w niej punkt z0? no i jak już mam te z0 np 2i to jak wyliczyć całkę z tego? Bo chyba nie tak jak normalną zwykłą całkę dla liczb rzeczywistych.
21 sty 22:06
ICSP: Jak masz z0 to podstawiasz do wzoru:
 f(z) 
γ

dz = 2πif(z0)
 z − z0 
u ciebie z0 = 2i
1 ez 

musisz na siłę wypchnąć do licznika i dlatego twoje f(z) =

z z 
Rysunek ok.
21 sty 22:10
Lukasz: aaa dobra już mniej więcej kumam
 dz 
a np z ∮

to z tego wypycham f(z) żeby zgadzało się do wzoru z−z0
 (z2+9)2 
 dz 1 
czyli będzie ∮

−> f(z) =

z0=3i
 (z−3i)(z−3i)(z+3i)2 (z−3i)(z+3i)2 
21 sty 22:22
ICSP: z0 = 3i
 dz 
1 

(z + 3i)2 

= ∫

dz
 (z−3i)2(z+3i)2 (z − 3i)2 
i korzystasz z uogólnionego wzoru:
 f(z) 2πi 

dz =

f(n)(z0)
 (z − z0)n+1 n! 
u ciebie n = 1 oraz f(n)(z0) oznacza n−ta pochodną funkcji f(z)
21 sty 22:27
Lukasz: Dobra dzięki wielkie ! jak coś to będę tu pisał jeszcze w sprawie pytań to może przy okkazji zobaczysz . Dzięki
21 sty 23:10
Lukasz: A w sumie, bo teraz siedzę nad tymi zadaniami, to jak obliczyć pochodną z funkcji f(z) =
 1 

(z+3i)2 
22 sty 00:21
piotr: stosując wzór (zn)' = nzn−1 czyli ((z−3i)−2)' = −2(z−3i)−3
22 sty 09:34
Lukasz: @Piotr czyli tak samo jak normalną funkcję? I czy tam nie powinno być −2(z+3i)−3?
22 sty 14:43