Korzystając ze wzoru Cauch'ego lub jego uogólnienia oblicz całkę
Lukasz: Korzystając ze wzoru Cauch'ego lub jego uogólnienia oblicz całkę
gdzie C jest krzywą o równaniu |z−3i|=2 zorientowaną dodatnio.
Hej. Mam takie o to zadanie do rozwiązania. Wziąłem to z egzaminu, ktorego jeszcze nie miałem.
Jest ktoś kto rozumie to i chciałby mi wytłumaczyć jak to rozwiązywać? Ogólnie jak próbowałem
znaleźć coś w internecie to albo źle podchodze do tych tematów (za mało abstrakcyjnie) albo
jest mocnym językiem napisane. Nic kompletnie nic nie rozumiem co jest napisane na stronach.
Już się pogodziłem z tym że może nie zrozumiem tego w sposób logiczny, czym to wgl jest ale
może zapamiętam jakiś schemat

Pozdrawiam

PS: tu wstawiam rozwiazanie jakby ktoś potrzebował:
∫U{f(z)dz}{{(z−z0)}=2πif(z0)
| | e2i | |
=2πi |
| =πe2i=π(cos2+isin2) |
| | 2i | |
21 sty 21:27
ICSP: zapomniałeś o najważniejszym.
Czym jest tutaj z
0?
Jaki ma on związek z obszarem po którym całkujesz?
21 sty 21:32
Lukasz: @ICSP środkiem tego obszaru? szczerze nie mam pojęcia, nie potrafię zrozumieć za chiny tego
tematu
21 sty 21:38
ICSP: Masz pewien obszar (zbiór otwarty i spójny) D a wewnątrz niego pewną krzywą Jordana γ (np
okrąg)
Wtedy dla wszystkich punktów z
0 które leżą wewnątrz tej krzywej zachodzi wzór:
| | f(z) | |
∫y |
| dz = 2πi f(z0) |
| | z − z0 | |
Dlaczego ten wzór jest taki istotny?
Zapewne wiesz, że całka po krzywej Jordana z funkcji analitycznej jest równa 0.
Problem pojawia się jeśli nasza funkcja ma punkt osobliwy wewnątrz krzywej γ.
W takim przypadku używasz właśnie tego wzoru.
Masz swoją krzywą: |z − 3i| = 2
Patrzysz które punkty osobliwe (najprościej powiedzieć, ze są to miejsca zerowe mianownika)
wpadają do obszaru wewnątrz tej krzywej.
Następnie dla tych miejsc zerowych stosujesz ten wzór.
21 sty 21:50
Lukasz:

Ogólnie to mniej więcej mogę tak sobie to wybrażać? obszar (zbiór) otwarty i wewnątrz krzywa
jordana a w niej punkt z0?
no i jak już mam te z0 np 2i to jak wyliczyć całkę z tego? Bo chyba nie tak jak normalną zwykłą
całkę dla liczb rzeczywistych.
21 sty 22:06
ICSP: Jak masz z
0 to podstawiasz do wzoru:
| | f(z) | |
∫γ |
| dz = 2πif(z0) |
| | z − z0 | |
u ciebie z
0 = 2i
| 1 | | ez | |
| musisz na siłę wypchnąć do licznika i dlatego twoje f(z) = |
| |
| z | | z | |
Rysunek ok.
21 sty 22:10
Lukasz: aaa dobra już mniej więcej kumam
| | dz | |
a np z ∮ |
| to z tego wypycham f(z) żeby zgadzało się do wzoru z−z0 |
| | (z2+9)2 | |
| | dz | | 1 | |
czyli będzie ∮ |
| −> f(z) = |
| z0=3i |
| | (z−3i)(z−3i)(z+3i)2 | | (z−3i)(z+3i)2 | |
21 sty 22:22
ICSP: z
0 = 3i
| | dz | | | |
∫ |
| = ∫ |
| dz |
| | (z−3i)2(z+3i)2 | | (z − 3i)2 | |
i korzystasz z uogólnionego wzoru:
| | f(z) | | 2πi | |
∫ |
| dz = |
| f(n)(z0) |
| | (z − z0)n+1 | | n! | |
u ciebie n = 1
oraz f
(n)(z
0) oznacza n−ta pochodną funkcji f(z)
21 sty 22:27
Lukasz: Dobra dzięki wielkie ! jak coś to będę tu pisał jeszcze w sprawie pytań to może przy okkazji
zobaczysz . Dzięki
21 sty 23:10
Lukasz: A w sumie, bo teraz siedzę nad tymi zadaniami, to jak obliczyć pochodną z funkcji f(z) =
22 sty 00:21
piotr: stosując wzór (zn)' = nzn−1 czyli
((z−3i)−2)' = −2(z−3i)−3
22 sty 09:34
Lukasz: @Piotr czyli tak samo jak normalną funkcję? I czy tam nie powinno być −2(z+3i)−3?
22 sty 14:43