Rozwiąż równanie
36x: Rozwiąż równanie
z2−2z−3zi+3i+i=0
21 sty 21:07
Karol566: Rozpisz: z=(x+iy), i2=−1
Wszystko bez x, y przenieś na prawo
Tworzysz układ dwóch równań. Wszystko z lewej bez i = temu po prawej bez i, a drugie równanie
odpowiednio dla czynników z i
21 sty 21:13
ICSP: 3i + i = 4i
z2 − 2z − 3zi + 4i = 0
z2 + z(−2 − 3i) + 4i = 0
Δ = ...
z1 = ...
z2 = ...
Wzory pozostają takie same.
21 sty 21:34
Karol566: Pamiętaj, że przy zespolonych delta może być mniejsza od zera
21 sty 21:38
VII: Δ=−5−4i
a=−5
b=−4 stad sgnb=−1
Jeden z pierwiastkow Δ (do obliczen
| | −5+√41 | | 5+√41 | |
√Δ= √ |
| −i√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Beda troche nieprzyjemne obliczenia pierwiastkow z
1 i z
2
No chyba ze mozna to postacia wykladnicza ale ja tego nie potrafie
21 sty 22:16