bijekcja,iniekcja,suriekcja
grzegorzzzz: Cześć, nie mam pojęcia jak to zrobić byłby w stanie ktoś mi wytłumaczyć? Z góry dziękuje

!
f(x)= min {x,5} +2 f: N−>N
Czy ta funkcja jest iniekcją, bijekcją ,suriekcją?
21 sty 19:24
ICSP: iniekcją nie bo f(8) = f(9)
bijekcją nie bo nie jest iniekcją
suriekcją nie bo nie przyjmuje wartości większych od 7.
21 sty 19:28
grzegorzzzz: tzn. rozwiązanie tego mam, tylko nie mam pojęcia o co w tym chodzi.
m.in. dlaczego f(8)=f(9)
21 sty 19:30
ICSP: podstaw x = 8 oraz x = 9 do wzoru funkcji i oblicz jej wartość.
Gdy nie masz pomysłu na tego typu zadanie podstawiasz kilka początkowych wartości x i patrzysz
na zachowanie wartości funkcji.
Następnie wyciągasz wnioski.
21 sty 19:40
grzegorzzzz: Mógłbym prosić pokazanie tego podstawiania lub podesłania linka do podobnego przykładu, bo nie
ukrywam, że nie wiem jak to się robi.
21 sty 19:48
ICSP: f(x) = x2 + 1
Potrafisz obliczyć f(1) ?
21 sty 19:49
grzegorzzzz: a skąd wiadomo, że taki jest wzór tej funkcji?
21 sty 19:52
ICSP: Nieważne ...
f(x) = min {x , 5} +2
f(1) = min {1 , 5} + 2 = 1 + 2 = 3
itd
licz f(2) , f(3) , f(4) , f(5) , f(6) , f(7)
21 sty 19:55