Suma cyfr liczby dwucyfrowej
Emilia: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 17. Jeśli zamienimy miejscami cyfry w tej liczbie to
otrzymamy liczbę o 9 większą.
Wyznacz tę liczbę
21 sty 18:32
ICSP: a − cyfra dziesiątek ( 0 ≤ a ≤ 9)
b − cyfra jedności (0 ≤ b ≤ 9)
a + b = 17
Czyli a = 9 i b = 8 lub a = 8 i b = 9
mamy zatem liczby: 98 i 89 ale tylko liczba 89 spełnia drugi warunek.
21 sty 18:36
Filip:
bardzo sprtynie
ICSP, ja bym zaproponował klasycznie układ równań
Pozdrawiam
21 sty 18:37
Emilia: Dziękuję bardzi

Totalnie mnie to zmiotło
21 sty 18:40
Jerzy:
@ICSP, nie tak do końca.
21 sty 18:56
Jerzy:
18:37, moja wnuczka ze szkoły podstawowej ustaliła,że tylko dwie liczby naturalne 9 i 8 dają
sumę 17, a ty wpadłeś w zachwyt.
21 sty 22:21