ukl cramera
asd: Mam przeprowadzic dyskusje rozwiazan ukladu w zaleznosci od parametru p ∊ R.
px+y+z=1
x+y−z=p
x−y+pz=1
Macierz wspolczynnikow W.
W =
|p 1 1 |
|1 1 −1|
|1 −1 p|
detW = p2−3
no i dla detW ≠ 0 układ jest układem Cramera,czyli dla p ∊ R − {−√3,√3}
Dla p = √3 macierz przybiera taką postać:
|√3 1 1 |
W= |1 1 −1 |
|1 −1 √3|
detW = −2√3 ≠0 rz(W) = 3
Dla p = −√3
detW = 2√3 ≠ 0 rz(W) = 3
Więc dla p = √3,p=−√3 istnieją rozwiązania.
Ale dla p = √3,p=−√3 uklad nie jest Cramera,tylko dla p ∊ R − {−√3,√3}?
Dlaczego nie jest Cramera,skoro wyznacznik jest rozny od zera i liczba niewiadomych = rzedy
macierzy?czy cos popsulem?
21 sty 15:11
kerajs: det W=p2−2p−3
21 sty 15:23
asd: oo no i popsulem,dziekuje
21 sty 15:52