Liczby -6, 6 i 27 są miejscami zerowymi wielomianu
Kck: Liczby −6, 6 i 27 są miejscami zerowymi wielomianu trzeciego stopnia W(x). Oblicz W(3)/W(2).
W jaki sposób rozwiązać to zadanie? Podstawiłem te trzy liczby i wyszedł mi układ równań ale
nie potrafię go rozwiązać.
21 sty 14:22
Filip:
W(x)=a(x+6)(x−6)(x−27)
W(3)=...
W(2)=...
21 sty 14:24
Jerzy:
I co dalej ?
21 sty 14:26
Jerzy:
A, teraz widzę,że tam jest iloraz.
21 sty 14:29
Filip:
Dokładnie, to jest samograj
21 sty 14:32
Kck: Czyli jeżeli dobrze rozumiem:
W(3) = 648a
W(2) = 800a
czyli W(3)/W(2) = 648/800 = 0,81?
21 sty 14:32
chichi:
| W(3) | | a(3−6)(3+6)(3−27) | | 81 | |
| = |
| = |
| |
| W(2) | | a(2−6)(2+6)(2−27) | | 100 | |
21 sty 14:32