.
xyz: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą 2x−z=0, x+y−z+5=0 i prostopadłą do
płaszczyzny
7x−y+4z−31=0
21 sty 13:14
jc: Szukana płaszczyzna: a(2x−z) + b(x+y−z+5)=0
Szykana płaszczyzna jest prostopadła do płaszczyzny 7x−y+4z−31=0. Dlatego
[a(2,0,−1)+b(1,1,−1)]*(7,−1,4)=0
10a+2b=0, np. a=−1, b=5
−(2x−z) +5(x+y−z+5)=3x + 5y − 4z + 25
Szukana płaszczyzna: 3x + 5y − 4z + 25 = 0
21 sty 13:54
xyz: Pokazałby mi ktoś rozwiązanie innym sposobem?
21 sty 22:50
jc: Każdą płaszczyznę przechodzącą zawierającą przecięcie płaszczyzn
2x−z=0, x+y−z+5=0 możesz zapisać w postaci:
a(2x−z) + b(x+y−z+5)=0
Co nie podoba Ci się w tym rozwiązaniu?
21 sty 23:11
Mila:
π: 7x−y+4z−31=0
[7,−1,4]− wektor normalny płaszczyzny π
1) wektor kierunkowy prostej:
k: 2x−z=0, x+y−z+5=0
równanie parametryczne:
z=t⇔2x=t
x+y=−5+t
=======
k:
z=t, t∊R
| | 1 | | 1 | |
k→=[ |
| , |
| ,1] ||[ 1,1,2] − wektor kierunkowy prostej |
| | 2 | | 2 | |
k
→ jest równoległy do szukanej płaszczyzny
P=(0,−5,0)∊k
2) Wektor normalny szukanej płaszczyzny π
1
n
→=|[ 1,1,2] x [7,−1,4]=[6,10,−8] || [3,5,−4]
3*(x−0)+5*(y+5)−4*(z−0)=0
π
1: 3x+5y−4z+25=0
=============
21 sty 23:14