Zbiór wartości funkcji
Δelta: Dzień dobry
Funkcja f każdej liczbie całkowitej dodatniej n przyporządkowuje najmniejszą liczbę całkowitą
nieujemną k taką, że liczba 10n + k jest podzielna przez 3.
d) Podaj zbiór wartości funkcji f
Nie do końca wiem jak wyznaczyć podany zbiór wartości
21 sty 10:26
VII: n=1 to 10*1+2 bedzie podzielna przez 3 k=2
n=2 to 10*2+1 =21 to k=1
n=3 to 10*3+3=33 k=3
n=4 to 10*4+2=42 to k=2
Sprawdz sobie kilka n moze uda sie zobaczyc jaks prawidlowosc
21 sty 10:31
ICSP: Zazwyczaj najlepszym sposobem jest wypisanie wartości funkcji dla początkowych wartości n.
Robisz tabelkę:
n | k
−−−−−
1 | ?
2 | ?
3 | ?
4 | ?
5 | ?
itd.
Potem powinieneś coś zauważyć i wyciągnąć wnioski.
21 sty 10:34
Δelta:
n=1 10*1 +2 = 12 k=2
n=2 10*2 + 1 = 21 k=1
n=3 10*3 + 0 = 30 k=0
n=4 10*4 + 2 = 42 k=2
n=5 10*5 + 1 = 51 k=1
n=6 10*6 + 0 = 60 k=0
n=7 10*7 + 2 = 72 k=2
czyli Zwf = {0,1,2}
Dziękuję za pomoc
21 sty 10:43
VII: Przeciez pisało nieujemne k
Dlaczego pomyślałem ze dodatnie ?
21 sty 14:07