matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
zuzis:
∫
√
e
x
−1
dx bardzo prosze o pomoc z policzeniem tej calki
21 sty 10:08
Jerzy:
1tdt
t =
√
e
x
− 1
, t
2
= e
x
− 1 , 2tdt = e
x
dx ,
= dx
t
2
+ 1
t
2
... = 2∫
dt
t
2
+ 1
21 sty 10:34
Jerzy:
Na końcu pierwszej linijki w liczniku oczywiście 2tdt
21 sty 10:35