temperatura
xyz: hej

zad.
temperatura w głab Ziemi wzrasta o prawie 10'C co jeden km. przyjmij,że temperatura na
powierzchni Ziemi wynosi 20'C.
a)opisz za pomoca wzoru temperature w zaleznosci od glebokosci, na jakiej jest mierzona.
b) przedstaw w ukladzie wspolrzednym wykres temperatury w zaleznosci od glebokosci pomiaru.
c) jaka temp. jest na glebokosci 2,8km?
d)na jakiej glebokosci temp. wynosi 60'C?
2 mar 16:45
Godzio:
a) f(x) = 10x + 20
b) to już sobie powinienes poradzić
c) f(x) = 10*2,8 +20 = 48oC
d) 60 = 10x + 20
40 = 10x
x =4 km
2 mar 17:36