proszę
Zuzka : Oblicz
lim x→0+ ( cosxx − exsinx )
20 sty 23:39
Szkolniak: Dwa razy reguła de l'Hospitala. Wychodzi −1. Mogę napisać jak potrzeba?
21 sty 02:25
janek191:
| | sin x*cos x − x*ex | |
f(x) = |
| |
| | x*sin x | |
21 sty 11:21
piotr: w szereg Taylora wokół x=0
| | (x−2x3/3+2x5/15+...) − (x+x2+x3/2+x4/6+x5/24+...) | |
f(x)= |
| |
| | x2 − x4/6+x6/120+... | |
i teraz jako wymierna
21 sty 13:05
Zuzka : Poproszę o rozpisanie. Dziękuję
21 sty 15:22
Szkolniak: | | cosx | | ex | | sinxcosx−xex | | 0 | |
limx→0+( |
| − |
| )=limx→0+ |
| =[ |
| ]=H |
| | x | | sinx | | xsinx | | 0 | |
| | cos2x−sin2x−x*ex−ex | | 0 | |
=limx→0+ |
| =[ |
| ]=H |
| | sinx+xcosx | | 0 | |
| | −2cosxsinx−2sinxcosx−x*ex−ex−ex | |
=limx→0+ |
| = |
| | cosx−xsinx+cosx | |
| | −4sinxcos−x*ex−2ex | | −2 | |
=limx→0+ |
| = |
| =−1 |
| | 2cosx−xsinx | | 2 | |
21 sty 15:38
Zuzka : a jeśli można to jeszcze jedno zadanie
oblicz pochodną
Obliczyć pochodną dy/ dx funkcji określonej równaniami parametrycznymi
x=2sint+cost, y=2cost
dx/dt(t)=2cost−sint
dy/dt(t)= −2sint
dy/dx(x)=( −2sint) / (2cost−sint)=....................................
utknęłam jak wrócić do x
21 sty 16:19