dx | ||
∫ | Pomoże ktoś? | |
(sin2x+3cos2x)2 |
dx | ||
...=∫ | ||
(3−2sin2x)2 |
t2 | ||
sin2x= | ||
1+t2 |
dt | ||
dx= | ||
1+t2 |
dx | 1+t | 1 | 2t | 1 | ||||||
∫ | =∫ | dt= | ∫ | dt+∫ | dt= | |||||
(3−2sin2x)2 | t2+3 | 2 | t2+3 | t2+3 |
1 | √3 | t√3 | 1 | √3 | tgx√3 | |||||||
= | ln|t|+ | arctg( | )+C= | ln|tgx|+ | arctg( | )+C | ||||||
2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
1 | ||
A, tam | ln|t2+3|... | |
2 |
t2+1 | ||
Nie powinno wyjść ∫ | ||
t2+3 |
t2+1 | t2+3 | 1 | ||||
∫ | dt=∫ | dt−2∫ | dt | |||
t2+3 | t2+3 | t2+3 |
1 | ||
∫ | dx | |
(sin2x+3cos2x)2 |
1 | ||
∫ | dx | |
(sin2x+cos2x+2cos2x)2 |
1 | ||
∫ | dx | |
(1+2cos2x)2 |
dt | ||
dx= | ||
1+t2 |
sin2x | ||
tg2x= | ||
cos2x |
sin2x+cos2x | ||
tg2x+1= | ||
cos2x |
1 | ||
tg2x+1= | ||
cos2x |
1 | |
=cos2x | |
tg2x+1 |
1 | |
=cos2x | |
t2+1 |
1 | 1 | |||||||||||
∫ | dt | |||||||||||
| 1+t2 |
1 | 1 | |||||||||||
∫ | dt | |||||||||||
| 1+t2 |
(t2+1)2 | 1 | ||
∫ | dt | ||
(t2+3)2 | 1+t2 |
t2+1 | ||
∫ | dt | |
(t2+3)2 |
t2+1 | A1t+A0 | B1t+B0 | ||||
∫ | dt= | +∫ | dt | |||
(t2+3)2 | t2+3 | t2+3 |
t2+1 | A1(t2+3)−2t(A1t+A0) | B1t+B0 | |||
= | + | ||||
(t2+3)2 | (t2+3)2 | t2+3 |
2 | ||
B0= | ||
3 |
1 | ||
A1=− | ||
3 |
t2+1 | t | 2 | 1 | |||||
∫ | dt=−{1}{3} | + | ∫ | dt | ||||
(t2+3)2 | t2+3 | 3 | t2+3 |
t2+1 | t | 2 | 1 | |||||
∫ | dt=−{1}{3} | + | ∫ | dt | ||||
(t2+3)2 | t2+3 | 9 | 1+(t/√3)2 |
t2+1 | t | 2√3 |
| |||||||||||
∫ | dt=−{1}{3} | + | ∫ | dt | ||||||||||
(t2+3)2 | t2+3 | 9 | 1+(t/√3)2 |
t2+1 | 1 | t | 2√3 | √3 | |||||
∫ | dt=− | + | arctg( | t)+C | |||||
(t2+3)2 | 3 | t2+3 | 9 | 3 |
t2+1 | 1 | tgx | 2√3 | √3 | |||||
∫ | dt=− | + | arctg( | tgx)+C | |||||
(t2+3)2 | 3 | tg2x+3 | 9 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |