Indukcja matematyczna - ciąg rekurencyjny
Asia: Niech dany będzie ciąg opisany wzorem an = an−2+2an−1 i niech a1 = 1 oraz a2 = 3.
Udowodnij, że elementy tego zbioru przyjmują tylko wartości nieparzyste.
Zamieniłam ten wzór na postać ogólną i wygląda on tak:
an = 12((1 + √2)n + (1 − √2)n)
Teraz planowałam zastosować indukcję matematyczną i tu się pojawiają problemy.
Wykazanie prawdziwości dla pierwszych 3 elementów to nie problem.
Potem zapisałam Hipotezę indukcyjną:
ak = 12((1 + √2)k + (1 − √2)k) = (2l + 1)
I dalej zaczyna się problem bo w krok indukcyjnym obliczenia są koszmarne i nie wiem czy
indukcja to dobry sposób na to zadanko.
Bardzo proszę o pomoc.
20 sty 22:08
Qulka: a może że suma liczby nieparzystej (a
n−2 ) i parzystej
2•cokolwiek daje nieparzystą
20 sty 22:33
kerajs: Powyższą własność można także wykorzystać w dowodzie indukcyjnym, o ile musisz taki podać.
21 sty 12:51
Asia: Przy podejściu do problemu w taki sposób jak Qulka indukcja nie stanowiła już problemu

Dzięki za pomoc
21 sty 12:56