Obliczyć pochodną dy/ dx funkcji określonej równaniami parametrycznymi
Zuzka : Obliczyć pochodną dy/ dx funkcji określonej równaniami parametrycznymi
x=2sint+cost, y=2cost
utknęłam jak wyznaczyć x
proszę
20 sty 21:54
20 sty 23:00
Zuzka : dx/dt(t)=2cost−sint
dy/dt(t)= −2sint
dy/dx(x)=( −2sint) / (2cost−sint)=....................................
i co dalej?
proszę
20 sty 23:28
Zuzka :
20 sty 23:28
Filip:
| d(2sint+cost) | |
| =2cost−sint |
| dt | |
o to chodzi?
20 sty 23:31
Zuzka : tak
trzeba policzyć dy/dx(t)=( −2sint) / (2cost−sint)=...... i trzeba wrócić z powrotem do x
no i utknęłam
20 sty 23:35
Mariusz:
x=2sint+cost
y=2cost
2x=4sint+2cost
y=2cost
4sint=2x−y
Gdybyśmy chcieli rozwiązywać to jednorodne równanie różniczkowe to i tak
nie dostalibyśmy pochodnej wyrażonej w sposób jawny
22 sty 16:32