Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
jaros: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
20 sty 20:06
jc:
f(x) →1/3 przy x→∞, asymptota y=1/3
f(x) →−1 przy x→−∞, asymptota y=−1
f(x) →∞, przy x →(−2/√3)−, asymptota x=−2/√3
20 sty 20:13
jaros: Rozpisał byś mi coś więcej co zrobiłeś?
20 sty 20:15
jc: Policzyłem granice. Poza tym sprawdziłem, kiedy mianownik = 0.
Przy okazji, mała pomyłka.
f(x) →− ∞ przy x→p−
f(x) →∞ przy x→p+
p = punkt, gdzie mianownik = 0.
20 sty 20:27
jaros: A która to asymptota pionowa/pozioma/ukośna?
20 sty 20:43