macierz przeksztalcenia
asd: Mam wyznaczyć macierz przekształcenia f : R3 −> R2 f((x1,x2,x3))=(3x3−2x2−x1)
gdy na R3 przyjeto baze ((1,2,0),(1,1,1),(0,0,1)) a na R2 ((1,0),(−1,2))
Wiem jak sie wyznacza macierz,ale nie robilem jeszcze zadania z dwiema bazami do oddzielnych
przestrzeni,wiec udalo mi sie zrobic tyle:
Dla R3
f((1,2,0)) = (0,3)
f((1,1,1)) = (3,2)
f((0,0,1) = (3,0)
(0,3)=α1(1,2,0)+α2(1,1,1)+α3(0,0,1)
(3,2) = α4(1,2,0)+α5(1,1,1)+α6(0,0,1)
(3,0) = α7(1,2,0)+α8(1,1,1)+α9(0,0,1)
Zaczalem te uklady rozwiazywac no i wyszlo mi
α1 =3,α2=−3,α4 =−1,α5 = 4 no i przestalem bo nie ma tutaj alf podzielnych przez 3 wiec zaczalem
robic w bazie R2
f((1,0)) = (3x3,−1)
f((−1,2))=(3x3,−5)
(3x3,−1) = α1(1,0) + α2(−1,2)
(3x3,5) = α3(1,0) + α4(−1,2)
tego nawet nie liczylem,bo cos tu popsulem chyba i nie wiem jak to zrobic,prosze o pomoc
20 sty 19:06
Maciess: Sugerowałbym, żebyś tego typu zadania wklejał tutaj w innej formie. Porządnie sformatowane,
albo napisane na kartce ładnie. Jak na patrze to aż odechciewa sie pomagać.
20 sty 19:09
asd: rozumiem,nie musisz
20 sty 19:12
jc: asd, a w jakich bazach zapisane jest f? Bo tym nie ma słowa.
Domyślam się, że chodzi o przejście od baz standardowych do nowych baz.
| | 1 | |
(1,0)=(1,0), (0,1) = |
| ( (1,0)+ (−1,2)) |
| | 2 | |
| | 3 | |
f((1,2,0)) = (0,3) = |
| ( (1,0) + (−1,2)) |
| | 2 | |
f((1,1,1)) = (3,2) =3(1,0) + (−1,2) + (0,1) = 4 (0,1) + (−1,2)
f((0,0,1) = (3,0) = 3 (1,0)
Macierz
[3/2 3/2]
[4 1 ]
[3 0 ]
20 sty 19:32
asd: Wyznaczyć jądro i macierz tego przekształcenia, gdy na R3
przyjęto bazę ((1,2,0), (1,1,1), (0,0,1)), zaś na R2 przyjęto bazę ((1,0), (−1,2)) −> tak
mam to dosłownie napisane.
W tej bazie R3 po rozwiązaniu 4 układów równań wyszla mi macierz 2x3
3 −1 −3
−3 4 6
A nie wiem co zrobić z tym,że mam podane też w bazie R2 skoro wychodzi mi niewiadoma.
Widzę,że Panu/Pani wyszła 3x3
20 sty 19:43
asd: 5 układów*
20 sty 19:45
asd: 3 układów,patrzylem na inne zadanie*
20 sty 19:46
jc: Oj, w złym kierunku napisałem macierz. Powinno być
[3/2 4. 3]
[3/2 1 0]
Nie musisz pisać kilku układów równań.
Wystarczy, że wektory starej bazy wrazisz przez wektory nowej (chodzi o drugą przestrzeń).
20 sty 20:03
jc: Ogólnie:
(a1, a2, a3), (b1,b2) − bazy
f(a1)=m11b1 + m21b2
f(a2)=m12b1 + m22b2
f(a3)=m13b1 + m23b2
Macierz
[m11 m12 m13]
[m21 m22 m23]
20 sty 20:07
asd: tak,zauważyłem właśnie,szybsze rozwiązanie faktycznie
Jeszcze chciałbym się upewnić,że wiem skąd się ta macierz wzięła
Wyrażanie wektorów starej bazy za pomocą nowej
| | 3 | |
f((1,2,0)) = (0,3) = |
| ( (1,0) + (−1,2)) * |
| | 2 | |
f((1,1,1)) = (3,2) =3(1,0) + (−1,2) + (0,1) = 4 (0,1) + 1(−1,2) (tą jedynke sobie dopisałem)
**
f((0,0,1) = (3,0) = 3 (1,0) ***
| | 3 | | 3 | | 3 | |
W * wychodzi pierwsza kolumna macierzy |
| i |
| bo te |
| odnosza sie do tych |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dwoch wektorow w nawiasie,tak?
no i analogicznie dla ** i ***,czyli 4,1 nastepna kolumna i 3,0 nastepna?
20 sty 20:13
jc: Tak.
| | 1 | |
Drugi wiersz: ...=3(1,0) + 2* |
| [(−1,2)+(0,1)] = .. |
| | 2 | |
20 sty 20:16
asd: Dziękuje
20 sty 20:17
jc:
f(x,y,z) = (a,b,c) x (x,y,z)
"x" to mnożenie wektorowe
Spróbuj zapisać macierz f (w bazie standardowej).
20 sty 20:21