Przyrównywanie wielomianów
Darek: Rozważmy wielomiany
U(x)=ax2+bx
V(x)=2x3−11x2+12
W(x)=x−3
Dla jakich wartości współczynników a i b wielomian U(x)−V(x) jest równy wielomianowi U(x)*W(x)?
Próbowałem przyrównać U(x)*W(x)=U(x)−V(x), ale po pogrupowaniu wyrażeń po prawej stronie
zostaje mi niewygodne −12 na końcu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
20 sty 18:15
dsd:
Taka równość nie zachodzi !
Sprawdź czy dobrze przepisałeś te wielomiany
20 sty 18:36
Darek: Sprawdziłem, albo w zadaniu jest błąd, albo po prostu nie ma rozwiązań, dzięki za upewnienie
20 sty 18:56