pole obszaru ograniczonego krzywymi x^{2}+y^{2}=1 i x^{2}+y^{2}-2x=0
Lukasz:

Oblicz pole obszaru płaskiego ograniczonego krzywymi o równaniach x
2+y
2=1 i
x
2+y
2−2x=0
Hej, potrzebuję pomocy, w zasadzie żeby ktoś mi to wytłumaczył.
Zrobiłem sobie rysunek, widzę jakie pole musimy policzyć, te krzywe to 2 okręgi, 1 o środku
(0,0) drugi o środku (1,0)
| | −√3 | | √3 | |
Oba mają punkt wspólny dla x=1/2 i y= |
| V y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
No i myślałem żeby ten obszar policzyć poprzez podzielenie go na 2 pola.
I ogólnie problem największy teraz to jakie ograniczenia tu dać?
bo na postać biegunową jako tako wiem jak przejść ale jak zamienić ograniczenia x i y to tak
średnio.
| | √3 | | √3 | |
moim zdaniem ogarniczenia dla pola 1 powinny być D:{ 1/2 ≤ x ≤ 1, − |
| ≤y≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
a dla pola 2 { 0 ≤ x ≤ 1/2, − |
| ≤y≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
(widać na rysunku)
20 sty 15:24
Qulka: podziel jeszcze na pół i policz całkę
20 sty 15:26
Lukasz: Dobra, to jak podziele na jeszcze 2, to mam wtedy obszary Dla P1 D:{0≤φ≤π/3 , 1/2≤r≤1
i dla P2 D: {π/3≤φ≤π/2 , 0≤r≤2cosφ

Bo policzenie całki to tam pikuś, ale właśnie chcę zrozumieć te przedziały.
20 sty 15:45
Maciess: Czemu PI/3?
Musisz tutaj użyć całek? Bo ten obszar mozna prosciej taką geometria szkolna policzyc
20 sty 16:13
Maciess: | | 1 | |
A faktycznie PI/3 pardon. Pole mi wyszło |
| (8π−11√3) |
| | 12 | |
20 sty 16:29
Lukasz: | | 2 | | √3 | |
@Maciess to źle ci wyszło, bo w odpowiedzi jest |
| π− |
| |
| | 3 | | 2 | |
20 sty 17:19
Lukasz: Ponadto, tak jak pisałem chciałbym zrozumieć jakie tu mają być przedziały

bo w rozwiazaniu
np jest tak jak napisałem przedziały tylko w P1: 0≤r≤1
20 sty 17:20
Maciess: W sensie ja nie za bardzo rozumiem o co właściwie pytasz. Może sprecyzuj to postaram sie pomoc.
20 sty 18:11
Saizou :

x
2 + y
2 = 1 → S=(0; 0) r = 1
x
2 + y
2 − 2x = 0 → S=(0; 1) r =1
================−
2x = 1
| | 120 | | 1 | |
P(wycinka) = |
| *π*12 = |
| π |
| | 360 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
P(ABO) = 2 * |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | |
P(niebieskie) = |
| π − |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | | 2 | | √3 | |
P(obszaru) = 2( |
| π − |
| ) = |
| π − |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 2 | |
20 sty 18:24
Saizou :
Za pomocą całki będzie
P = 4* ∫1/21 √1−x2 dx = |podstawiamy x = sint → dx = cosx dx | =
dokończ...
20 sty 18:32
Lukasz: Dobra to sprecyzuję:
zawsze przy liczeniu pól/objętości figur w przestrzeni wyznaczamy ograniczenia D dla x i y
czyli np że x∊<0,1> y∊ < f(x), g(x) >
ale w tym powyższym przykładzie nie wiem jakie dać przedziały.
20 sty 19:05
Qulka:

1
4•∫
√1−x2dx
1/2
20 sty 22:51
Lukasz: hmm, no tak wszystkie 4 części są takie same. ale gdyby np jedno z nich było większe to już nie
można byłoby dać takiego czegoś. I na każdą część trzebaby dać inne ograniczenia.
20 sty 23:09
Qulka: to wtedy składasz z kawałków i piszesz sumę całek zamiast 4•
20 sty 23:10
Qulka: a i tak robisz cięcie na osi x bo całka to co pod osią X liczy na minusie
20 sty 23:12
Lukasz: No dobra, to mniej więcej tyle rozumiem, ale właśnie ciągle chodzi o to żeby wiedzieć jakie
przedziały dać do danego przykładu. No bo zobacz, ty sobie poszłaś od 1/2 do 1 i to jest 1
całka. Ale prawie zawsze używa się dwóch. Jedna określa się po dx a druga po dy. I np jak mam
| | √3 | |
przedział 0≤x≤1 0≤y≤ |
| biorąc pod uwagę że koło nie jest na środku układu |
| | 2 | |
współrzędnych. to teraz jak zamienić ten zakres x i y na zakres r i φ
20 sty 23:54
Qulka: niebieski łuk
1/2 y
∫ ∫ 1 dydx
0 0
i w miejsce y (górna granica) wstawiasz
√1−x2+1 (tylko tu za ciasno i żebyś widział)
21 sty 00:02