matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Fruzia:
Zbadaj, które z wyrazów ciągu (a
n
) są równe zeru, jeśli a
n
=n
3
−n
2
−9n+9
2 mar 16:36
Godzio:
n∊N n
3
− n
2
− 9n + 9 = 0 n
2
(n−1) − 9(n−1) = 0 (n−1)(n−3)(n+3) = 0 n = 1 v n = 3
2 mar 16:40
Fruzia:
Godzio
2 mar 16:43