Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:
hamilton: Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:
f(x) = x4 − 2x2 + 5, na przedziale [0; 2]
20 sty 13:26
Jerzy:
20 sty 13:32
hamilton: Hmmm a Pokazał by mi Pan rachunki algebraiczne by o wyliczyć?
20 sty 13:37
Jerzy:
Policz pochodną.
20 sty 13:45
piotr: f(x) = x4−2x2+5 = (x2−1)2 + 4
Czyli f(x) osiąga ekstrema w tych samych punktach co funkcja: |x2−1|
20 sty 14:32
hamilton: @Jerzy wyliczyłem pochodną i co teraz?
20 sty 14:54
Jerzy:
f'(x) = 4x3 − 4x = 4x(x2 − 1) i szukamy miejsc zerowych pochodnej.
20 sty 14:56
hamilton: −1,0,1
f'(x) > 0 dla x (−1;0) u (1,+niesk)
f'(x) < 0 dla (−niesk;−1) u (0,1)
20 sty 15:09
hamilton: Mógłby Mi Pan napisać przepis co robić?
20 sty 15:10
Jerzy:

W punkcie x = 0 pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny, czyli funkcja z rosnącej
przechodzi w malejąca, czyli ma maksimum lokalne.
W punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni,czyli funkcja z malejącej
przechodzi w rosnącą, a więc ma tam minimum lokalne.
20 sty 15:16
Jerzy:
No i oczywiście policz f(0) m maksimum lokalne oraz f(1) (minimum lokalne )
20 sty 15:26
Saizou :
f(x) = x4 − 2x2 + 5 = (x2−1)2+4
fmin(1) = 4
fmax(2) = 13
20 sty 15:55