limU{e^{U{1}{x}}}{x}
LK00:
x→0−
Nie wiem jak sobie poradzić z tą granicą

Ktoś ma może jakis pomysł?
20 sty 13:03
Jerzy:
| | 1/x | |
... = lim |
| i reguła de l'Hospitala. |
| | 1/e1/x | |
20 sty 13:11
LK00: | | | |
@Jerzy a to wtedy nie jest |
| i wtedy góra dąży do ∞ a dół do 0? co |
| | | |
się nie zgadza z regułą de l'Hospitala
20 sty 13:35
Jerzy:
| | 1 | |
Granica lewostronna funkcji f(x) = |
| przy x → 0 to +∞ |
| | e1/x | |
20 sty 13:55
jc: x=−u, u→0+
e
1/u > 2/u
2 dla u>0
20 sty 14:03
LK00: @Jerzy no tak teraz zauważyłem. Oczywiście jeśli x→0 po ujemnych, bo jeśli dążyłaby po 0
dodatnich to granica f(x) dążyłaby wtedy do 0 a nie +∞, czy się mylę?
20 sty 14:12
LK00: Dzięki wielkie
20 sty 14:12
Jerzy:
Tak, granica prawostronna byłaby równa 0.
20 sty 14:19