całki nieoznaczone i oznaczone
Damian#UDM: Post o całkach nieoznaczonych i oznaczonych
Próbowałem przez części, lecz chyba nie tędy droga.
Proszę o nakierowanie
20 sty 01:34
Qulka: przez podstawienie że t=logx
20 sty 01:37
20 sty 01:39
Qulka:
| | ln10 | | ln10 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dt = ln10•ln(logx)+C |
| | xln10•log10x | | t | |
20 sty 01:40
Qulka:
T to po prostu jakaś robocza zmienna którą zastępujesz ∞ bo potem piszesz, że ta zmienna dąży
do ∞
20 sty 01:42
Damian#UDM: wracając do całki z 1:34
log
10x = t
dx = xln10dt
| | dx | | dt | |
∫ |
| = ln10∫ |
| = ln10ln|t| + C = ln10ln|log10x| + C |
| | xlog10x | | t | |
Ogarniam

Dziękuje Qulka za cenne wskazówki.
Jak coś to będę tutaj zadania wrzucał
20 sty 02:07
Damian#UDM: Oblicz całkę
Próbowałem przez części
| | (4ln|x| − 2ln|x+1|)dx | |
(4ln|x| − 2ln|x+1|)ln(x) − ∫( |
| ) |
| | x | |
Lecz coś mi się wydaję, że to nie jest najlepszy pomysł.
Proszę o nakierowanie
20 sty 13:48
Damian#UDM: Podstawienie za ln(x) = t też mi nie wyszło
20 sty 13:50
Mariusz:
Znowu potrzebne będą funkcje nieelementarne tak jak w całce z funkcją Γ
Tutaj będziesz potrzebował takiej funkcji
https://mathworld.wolfram.com/Dilogarithm.html
| | 1 | |
oraz rozłożenia czynnika |
| w zespolonych |
| | t3+1 | |
t=
√x
t
2=x
2tdt=dx
| | 2 | |
Teraz czynnik |
| rozkładasz w zespolonych |
| | t3+1 | |
| 2 | | A | | Bt+C | |
| = |
| + |
| |
| (t+1)(t2−t+1) | | t+1 | | t2−t+1 | |
A(t
2−t+1)+(Bt+C)(t+1)=2
A(t
2−t+1)+Bt(t+1)+C(t+1)=2
A+B=0
−A+B+C=0
A+C=2
B=−A
−2A+C=0
A+C=2
B=−A
2A−C=0
A+C=2
B=−A
C=2A
3A=2
| 2 | | 2 | 1 | | 2 | t−2 | |
| = |
|
| − |
|
| |
| t3+1 | | 3 | t+1 | | 3 | t2−t+1 | |
Teraz trzeba ten drugi składnik rozłożyć ale nad zespolonymi
tak jak się to robiło w przypadku równań rekurencyjnych
| | 2 | t−2 | | 2 | t−2 | |
− |
|
| =− |
|
| |
| | 3 | (1−λ1t)(1−λ2t) | | 3 | t2−t+1 | |
(1−λ
1t)(1−λ
2t)=t
2−t+1
| A | | B | | 2 | t−2 | |
| + |
| =− |
|
| |
| 1−λ1t | | 1−λ2t | | 3 | t2−t+1 | |
| | 2 | | 4 | |
A(1−λ2t)+B(1−λ1t)=− |
| t+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
(1−λ
1t)(1−λ
2t)=t
2−t+1
1−(λ
2+λ
1)t+λ
1λ
2t
2=t
2−t+1
λ
1+λ
2=1
λ
1λ
2=1
λ
2−λ+1=0
| | 2ln(t) | | 2 | | ln(t) | | ln(t) | | ln(t) | |
∫ |
| dt= |
| ∫ |
| dt+A∫ |
| dt+B∫ |
| dt |
| | t3+1 | | 3 | | 1−(−t) | | 1−λ1t | | 1−λ2t | |
| | ln(t) | | ln(1+t) | |
∫ |
| dt=ln(1+t)ln(t)−∫ |
| dt |
| | 1+t | | t | |
1+t=u
dt=du
1−u=−t
| | ln(t) | | ln(1+t) | |
∫ |
| dt=ln(1+t)ln(t)+∫ |
| dt |
| | 1+t | | −t | |
| | ln(t) | | ln(u) | |
∫ |
| dt=ln(1+t)ln(t)+∫ |
| du |
| | 1+t | | 1−u | |
| | ln(t) | |
∫ |
| dt=ln(1+t)ln(t)+Li2(u) |
| | 1+t | |
| | ln(t) | |
∫ |
| dt=ln(1+t)ln(t)+Li2(1+t)+C |
| | 1+t | |
analogicznie dla pozostałych całek
20 sty 15:16
Mariusz:
Widać że nie ma kto pokierować twoją nauką i dlatego zakopujesz się w całki
wymagające funkcyj nieelementarnych
Myślisz że kerajs pokieruje twoją nauką − śmiem wątpić
Ja zbyt mało wiem aby pokierować twoją nauką (nie kończyłem studiów matematycznych)
ale nawet gdyby ktoś się znalazł kto pokierowałby twoją nauką na tym forum
to kerajs będzie przeszkadzał
20 sty 16:20
ICSP: XD
20 sty 16:22
Mariusz:
W tym rozwiązaniu które zaproponowałem we wpisie 20 sty 2021 15:16
zapomniałem dwójki (jedna dwójka pochodzi z podstawienia, druga dwójka z własności logarytmu)
20 sty 16:37
Mariusz:
ICSP z czego się śmiejesz w temacie o odwracaniu macierzy też jakoś nie wytłumaczyłeś
metody odwracania macierzy zbyt dokładnie
Zadałem ci pytanie co do twojego sposobu przedstawienia metody eliminacji Gaußa−Jordana
odwracania macierzy i na nie jakoś nie odpowiedziałeś
20 sty 17:00
ICSP: Z tego, że nawet w tym temacie musiałeś wspomnieć o tym jaki zły jest kerajs.
Każda osoba która zaproponuję inną metodę rozwiązania (często krótszą i łatwiejszą zarówno do
zrozumienia jak i przeliczenia) jest przez ciebie krytykowana.
Z tego powodu (nie wiem czy zauważyłeś) od pewnego czasu przestałem odpowiadać na twoje pytania
skierowane do mojej osoby (jeżeli nie dotyczą błędu czysto rachunkowego).
W przeciwieństwie do innych osób korzystających z tego forum nie zamierzam się z tobą kłócił.
Tyle w tym temacie z mojej strony.
20 sty 17:09
Damian#UDM: O super, dziękuję
Mariusz za wyjaśnienie

Naukę to będę ogarniał niedługo, bo obecnie musiałem zająć się całkami funkcji
trygonometrycznych i muszę powiedzieć, że wychodzą one bardzo zacnie

Podstawienie uniwersalne lub podobne do uniwersalnego załatwiają większość spraw związanymi z
tymi całkami.
A tą całką zobaczyłem na jednej grupie na facebook'u, gdzie ktoś prosił o pomoc i niestety jej
nie uzyskał, bo jak widać policzenie takiej całki to nie lada wyzwanie

Ja sobie te wszystkie zadania zapisuje i jak mam chwilę wolnego na siebie to poświęcam ten czas
na wrzucenie tutaj zadania i rozwijania się matematycznie dalej z wami kochani

Myślę, że nie jedno jeszcze zadanie tutaj wrzucę i poproszę was o pomoc!

A
Mariusz odezwę się niedługo na mailu w sprawie całek z metodą Ostrogradskiego, ale na
razie dla sprawdzenia sił będę tutaj wrzucał co udało mi się znaleźć na grupach
20 sty 18:46
Mariusz:
Chodzi o to że dobrze jest ćwiczyć analizę w określonej kolejności
Na takie całki jak te co próbujesz liczyć przyjdzie jeszcze czas jeśli chcesz się
uczyć jak je liczyć
Najpierw powinieneś nabrać wprawy w liczeniu całek których funkcje pierwotne
są funkcjami elementarnymi , później poznać kilka podstawowych całek nieelementarnych
a dopiero ćwiczyć sprowadzanie takich całek jak ta do znanych funkcji nieelementarnych
Niektóre całki nieelementarne poznasz dopiero podczas rozwiązywania równań różniczkowych
Oto kilka przykładów na to że nawet przy ćwiczeniu liczenia całek
warto zachować pewną kolejność
Najpierw ćwiczysz liniowość całki bo później ona się przydaje np do
całkowania funkcyj wymiernych
Następnie po tym ćwiczysz sobie podstawienie ale przykłady muszą być odpowiednio
dobrane , muszą być stosunkowo łatwe do policzenia
najlepiej takie aby po podstawianiu otrzymywać całki tzw tablicowe
Gdy już przećwiczysz podstawianie na niezbyt skomplikowanych przykładach
przechodzisz do ćwiczenia całkowania przez części
Tutaj też ćwiczysz całkowanie na niezbyt skomplikowanych przykładach
i także najlepiej by było aby po scałkowaniu przez części otrzymana całka była
do znalezienia w tablicach
Tutaj dość przydatnym zastosowaniem całkowania przez części jest
wyprowadzenie wzorów redukcyjnych na całki
(nie mylić z wzorami redukcyjnymi w trygonometrii)
Teraz przechodzisz do całkowania funkcji wymiernych
Tutaj
dzielisz licznik przez mianownik,
rozkładasz na sumę ułamków prostych,
stosujesz wzór redukcyjny w razie potrzeby
alternatywą dla wzoru redukcyjnego jest metoda Ostrogradskiego
Rozkład na sumę ułamków prostych rozbijasz na przypadki
Gdy już przećwiczysz całkowanie funkcji wymiernych to możesz np
przejść do podstawień sprowadzających liczenie całek do całek z funkcji wymiernych
Dla całek postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
masz podstawienia Eulera
Dla całek postaci ∫xm(a+bxn)pdx m,n,p∊ℚ
masz podstawienia związane z całkowaniem różniczki dwumiennej
(U Fichtenholza jest napisane że choć wiedziano już wcześniej
jak tę całkę policzyć to Czebyszow pokazał że wyraża się ona za pomocą
skończonej liczby funkcji elementarnych tylko w trzech przypadkach)
Całki postaci ∫R(cosx,sinx)dx
Tutaj znając podstawienia Eulera, jedynkę trygonometryczną i wzory skróconego mnożenia
znajdziesz podstawienie sprowadzające te całki co całek z funkcji wymiernej
Choć dla pewnych szczególnych przypadków można znaleźć też inne podstawienia
wymagające mniej obliczeń
Teraz gdy poznasz jak liczyć całki postaci ∫R(cosx,sinx)dx
możesz przećwiczyć alternatywny do podstawień Eulera
sposób liczenia całek postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
Dla całek postaci ∫R(ex)dx
podstawienie samo się narzuca a całki postaci
∫R(coshx,sinhx)dx
sprowadzasz do całek postaci
∫R(ex)dx
20 sty 22:13
Damian#UDM: Dziękuje
Mariusz za cenne rady. Na pewno przydadzą się przy liczeniu całek
20 sty 23:13
Damian#UDM: Całka podwójna
Obliczyć całkę podwójną
∫∫D(x
2 − xy)dxdy : D = {(x,y) ∊ R
2 : y≥x, y≤3x − x
2}
A swoją drogą fajnie byłoby nauczyć się tutaj szkicować wykresy, bo na razie to mi niestety nie
wychodzi

Narysowałem te dwie funkcje w układzie współrzędnych: z rysunku odczytałem, że punkty
zaczepienia to (0,0) oraz (2,2)
Górna funkcja to y = 3x − x
2, a dolna to y = x, chociaż wydaje mi się, że tutaj to nie ma
znaczenia.
∫
02∫
02(x
2 − xy)dxdy = ∫
02[x
2y −
12xy
2 + C]
02dx =
= ∫
02[2x
2 − 2x]dx = [
23x
3 − x
2 + C]
02 = 1
13
Jest ok?
20 sty 23:23
Damian#UDM: Jeśli ktoś chciałby sprawdzić obliczenia to serdecznie zapraszam!
22 sty 18:44
Damian#UDM: Obliczyć całkę
∫arcsin(
1x)dx
Liczę przez części
| | xdx | −1 | |
∫arcsin(1x)dx = xarcsin(1x) − ∫ |
|
| = |
| | √1−(1x)2 | x2 | |
| | dx | |
= xarcsin(1x) + ∫ |
| = |
| | √x2 − 1 | |
= xarcsin(
1x) + ln |x +
√x2 − 1| + C
jest ok ?
22 sty 18:51
Filip:
no jak dla mnie niezbyt, bo:
√x2−1!=x
√1−(1x)2
drugą całkę bym liczył przez podstawienie
I tutaj zrobił podstawienie
√1−t2=ut+1
No ale poczekaj na głos bardziej doświadczonych
22 sty 19:46
Damian#UDM: Obliczyć całkę oznaczoną
∫
25√5x−3dx
5x − 3 = t
5dx = dt
∫
25√5x−3dx =
15∫
25√tdt =
15[
23t
32 + C]
25 =
=
15[
23(5x − 3)
32 + C]
25 =
jest ok ?
23 sty 19:13
ICSP: nie.
Podstawienie zmienia granice całkowania
23 sty 19:20
Mila:
Dobrze.
Nie trzeba pisać +C w całce oznaczonej.
Wynik :
23 sty 19:24
Damian#UDM: ICSP to proszę napisz w jaki sposób tutaj zmienia granicę całkowania bo nie mam pojęcia

Dziękuje
Milu
23 sty 21:00
Damian#UDM: Dziękuję każdemu za pomoc! Po to stworzyłem ten post, żebyście mogli mi pomagać i doradzać
23 sty 21:01
ICSP: t = 5x − 3
x = 2 → t = ...
x = 5 → t = ...
Kiedy wracasz z podstawieniem na x granice również wracają na te sprzed podstawienia.
23 sty 21:10
Damian#UDM: okej, teraz rozumiem jak to się zmienia

Dziękuję!
Czyli tutaj dla t powinno być ∫
722
ok
24 sty 01:16
kerajs: @Damian#UDM
1. 20 sty 01:34
| | ln x | |
Tu zacząłbym od przekształcenia log x= |
| co uprościłoby rozwiązanie. |
| | ln 10 | |
2. 20 sty 23:23
a) ''z rysunku odczytałem, że punkty''
Granice zasadniczo dostajesz z rozwiązania układu równań, a nie z rysunku.
b) Z nieznanych dla mnie przyczyn wyrzuciłeś funkcje ograniczające obszar całkowania od dołu i
góry.
Powinno być:
∫
02 (∫
x3x−x2(x
2 − xy)dy)dx
3. 22 sty 2021 18:51
Jest OK.
@Filip
1.
√x2−1!=x
√1−1x2
Symbol ≠ jest nad oknem pisania wiadomości. Nawet w informatyce operator != nie jest
standardem ( przykładowe inne: <> , /= , '= , ~= ).
2. Istotnie,
√x2−1 =|x|
√1−1x2 jednak w rozwiązaniu Damian wciąga x pod pierwiastek i
robi to poprawnie.
| | 1 | |
3. Po co robisz podstawienie t= |
| ? |
| | x | |
@Mariusz
1. ''Myślisz że kerajs pokieruje twoją nauką − śmiem wątpić''
Nie zamierzałem i nie zamierzam kierować nauką jakiegokolwiek użytkownika forum.
Ponadto, nie zamierzałem i nie zamierzam czegokolwiek uczyć na tym forum.
2. '' gdyby ktoś się znalazł kto pokierowałby twoją nauką na tym forum
to kerajs będzie przeszkadzał''
Jeśli przeszkadzaniem nazywasz pokazywanie innych metod, to owszem, będę przeszkadzał.
24 sty 08:10
Damian#UDM: Właśnie 20 sty 23:23
zrobiłem rozwiązanie na dwa sposoby:
w jednym użyłem do liczenia całki oznaczonej dy y−ków z punktów (2,2) i (0,0), a w drugim
podstawiłem te funkcje i nie wiedziałem, który sposób jest poprawny

Bo przy podstawieniu za granic dy funkcji wychodził mi chyba wynik ujemny, a przy podstawieniu
liczb za y wychodził wynik dodatni.
Ale już wszystko jasne i rozumiem, więc dziękuję za rozjaśnienie

I sprawdzenie reszty!
24 sty 12:58
Damian#UDM: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
y = 9 − x2
y = 9
oraz styczną do wykresu funkcji y = 9 − x2 w punkcie x0 = 3
styczna : y = −6x + 18
Jak policzyć pole takiego obszaru?
Mi jest osobiście łatwiej policzyć po wyznaczeniu funkcji f(y), bo od x to nie wiem jaką
granicę dolną wziąć, bo jak wezmę do 0 to mi policzy cały obszar do x=0, a nie ograniczony do
y = 9
Więc zrobiłem tak:
Wyznaczone dla f(y)
górna granica
y = −6x + 18 → x = 3 − 16y
dolna granica
y = 9 − x2 → x = √9 − y , y ∊ (−∞, 9>
Punkty graniczne:
y = 9 , y = 0
∫09 (3 − 16y − √9 − y)dy = [3y − 112y2 + 23√(9 − y)3]09 =
= 2014 − 18√3
jest ok?
A jak to pole policzyć dla funkcji od x ?
24 sty 13:32
Damian#UDM: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi
y = x + 1 , y = 2
−x , y = 8
Tutaj również wyznaczyłem funkcje f(y)
x = y − 1
x = log
12y
górna funkcja
x = y − 1
dolna funkcja
x = log
12y
Punkty graniczne : y = 8 i y = 1
∫
18 (y − 1 − log
12y)dy
do logarytmu użyłem całkowania przez części.
∫
18 (y − 1 − log
12y)dy =
| | y | |
= [12y2 − y − ylog12y + |
| ]18 = |
| | ln(12) | |
Zadanie jest dobrze rozwiązane?
24 sty 14:32
kerajs: dotyczy 24 sty 13:32
Całka jest dobrze ułożona i policzona. Błąd masz w podstawieniu granic (a ściślej, to przy
podstawieniu 0)
Względem x obszar całkowania nie jest obszarem normalnym. Należy go podzielić na normalne. Tu
wystarczą dwa:
dotyczy 24 sty 13:32
Wszystko jest dobrze.
Tu także względem x obszar całkowania nie jest obszarem normalnym. Należy go podzielić na dwa
normalne.
D
1: −3≤x≤0
D
2: 0≤x≤7
26 sty 15:15
Damian#UDM: Oblicz całkę
∫sin
2(2x)dx
Próbowałem podstawieniem uniwersalnym t=tg(
x2) , lecz otrzymałem taki gówniany wynik
| | t2(t2−1)2 | | t6−2t4+t2 | |
∫sin2(2x)dx=32∫ |
| dt=32∫ |
| dt |
| | (t2+1)5 | | (t2+1)5 | |
Więc zapraszam do dyskusji i pomocy
20 maj 12:33
20 maj 12:34
Filip: albo INACZEJ jeszcze:
wiec MAMY:
| | 1 | | x | | 1 | |
∫sin22x dx = |
| ∫(1 − cos4x)dx = |
| − |
| sin4x + C |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
20 maj 13:11
chichi:
Co tu innego? @
ICSP pokazał tożsamość dla dowolnego kąta 'x'
20 maj 13:46
Damian#UDM: No i super, na to teraz nie wpadłem. Dziękuję
ICSP
20 maj 13:51